Grătarul de ieri, GUNOIUL de mâine! Cum îi „întâmpină” Pădurea Ceala pe arădeni (FOTO)

Grătarul de ieri, GUNOIUL de mâine! Cum îi „întâmpină” Pădurea Ceala pe arădeni (FOTO)

Vremea a fost caldă în acest weekend, motiv pentru care numeroși arădeni au ales să se relaxeze la Pădurea Ceala.

Chiar dacă în mod tradițional data de 1 Mai este considerată „deschiderea oficială” a sezonului de ieșit la iarbă verde, temperaturile ridicate din martie i-au scos pe mulți în natură.

Din păcate, fie că alegi să te plimbi pe traseele din pădure cu bicicleta, fie că mergi pe jos, chiar de la coborârea de pe pistă, la intrarea în pădure, te așteaptă un peisaj dezolant.

Gunoaiele de anul trecut (sau de anii trecuți) sunt împrăștiate printre copaci, pe potecile de pământ, dar și pe lângă șosea. Ambalaje, PET-uri, doze de bere care au însoțit un grătar, și multe alte resturi se găsesc la tot pasul, printre florile abia răsărite. Pungile de plastic, duse de vânt probabil, „decorează” copacii, creând un peisaj trist.

Povestea se repetă în fiecare an, iar cei care fac mizerie nu se gândesc deloc la protejarea mediului înconjurător și așteaptă, probabil, să vină altcineva să strângă după ei.

Aici merită felicitări zecile de voluntari mobilizați de Administrația Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” și cu Centrul Local Arad „Phoenix”, care au strâns saci întregi de deșeuri de pe malul râului, la mijlocul lunii martie. De asemenea, o altă acțiune demnă de laudă a fost cea inițiată de Flavius Dumitraș, care a avut loc chiar în acest weekend, când mai mulți voluntari au adunat peste o sută de saci de gunoi în cartierul Gai.

Problema pleacă însă de la educație. Este foarte ușor să dai vina pe autorități că „nu-și fac treaba” când tu după fiecare ieșire la iarbă verde lași un morman de gunoaie. Este, de asemenea, foarte ușor să presupui că vor veni alții să facă curățenie după tine. Dar și mai ușor e să ai bunul simț să strângi cele câteva PET-uri și ambalaje și să le arunci în locurile special amenajate.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.