GRIPA face VICTIME! Mai mulți români AU MURIT

GRIPA face VICTIME! Mai mulți români AU MURIT

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrate la nivel naţional, în perioada 13 – 19 ianuarie, a fost de 81.646, cu 30,6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conform INSP, activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire regională, în judeţele Braşov, Cluj, Sibiu, Prahova şi municipiul Bucureşti, precum şi cazuri sporadice în unele judeţe.

Numărul total de decese cauzate de gripă în acest sezon a crescut la trei. Un bărbat din Pitești, județul Argeș, a murit după ce a fost diagnosticat cu virsului gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, din care 2 tip A, subtip (H1) pdm09 şi 1 tip B.

Potrivit INSP, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul deceselor confirmate cu virus gripal a fost mult mai mare, de 34.

Potrivit directorului executiv jr. al DSP Arad, Constantin Cătană, până în momentul de faţă infecţiile acute de căi respiratorii superioare la nivelul județului Arad se menţin la acelaşi număr de cazuri ca în sezonul precedent, pneumoniile sunt într-o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad face următoarele recomandări:

1. Respectarea măsurilor nespecifice de prevenire a gripei, având în vedere fluctuaţiile frecvente de temperatură, măsuri care constau în:

 spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;

 evitarea aglomeraţiilor;  evitarea contactului cu persoanele bolnave;

 păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;

 folosirea şerveţelelor de unică folosință în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;

 creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

 aerisirea încăperilor;

 îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

 evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

 prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală.

2. Vaccinarea populației se realizează prin intermediul cabinetelor de medicină de familie, și se adresează în special persoanelor din grupele la risc, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății: persoane peste 65 de ani, persoanele cu probleme medicale cronice (cu afecțiuni precum diabetul, boală cardiacă, boală cronică de rinichi, boli pulmonare, obezitate, astm etc), a gravidelor precum și a personalului medical. DSP Arad reamintește: – vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei de sezon – NU luați antibiotice fără consult medical.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.