Persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară impozitele datorate statului, ce depășesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate să achite o penalitate de nedeclarare de 0,06% pe zi, care va fi majorată cu 100% dacă datoria rezultă din acte de evaziune constatate de organele judiciare.
„În scopul creşterii gradului de conformare a contribuabililor, s-a reglementat o nouă penalitate: penalitatea de nedeclarare. Această penalitate are rolul de a aplica un tratament echitabil raportat la comportamentul contribuabililor, în sensul diferenţierii celor care declară corect, dar nu plătesc, de cei care nu declară. Această măsură este menită să ajute la obţinerea unui nivel mai mare de conformare (depunerea de declaraţii fiscale corecte în termen şi plata sumei corecte atunci când este datorată), cu impact direct în combaterea evaziunii fiscale.
Totodată, prin aplicarea acestei măsuri, se instituie un tratament diferenţiat între contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (contribuabilii care declară corect sumele datorate), şi contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă (contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale, deşi aveau această obligaţie)”, se arată în document.
Penalitatea de 0,06% pe zi se va aplica în cazul nedeclarării sau declarării incorecte, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale datorate şi stabilite ulterior de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere. Aceasta va trebui achitată începând cu ziua imediat următoare scadenței şi până la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferenţelor de obligaţii fiscale constatate de administraţia fiscală prin inspecţie fiscală, conform proiectului noului Cod de Procedură Fiscală aprobat miercuri de Guvern.
Persoanele fizice şi firmele care vor plăti această penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobânzii aferente datoriilor.
Guvernul mai arată că, având în vedere nouă penalitate, s-a decis ca dobânda în cazul plății cu întârziere a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF să fie de 0,02%, pe zi de întârziere, faţă de 0,03% în prezent.
Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adăugă şi nivelul de 7,3% al penalităţilor de întârziere, rezultând un nivel total de 14,6% pe an.
„Reducerea dobânzii de întârziere, în condiţiile introducerii penalităţii de nedeclarare, avantajează doar bugetul de stat, care va plăti o dobândă mai mică atunci când nu-şi onorează obligaţiile faţă de contribuabili, în timp ce contribuabilii vor plăti, pe lângă dobânda şi penalităţile de întârziere, şi această penalitate de nedeclarare. Introducerea penalităţii de nedeclarare generează o diferenţă şi mai mare între tratamentul aplicat contribuabililor în caz că nu-şi îndeplinesc obligaţiile fiscale şi cel aplicat statului atunci când nu-şi îndeplineşte obligaţiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor”, avertizează reprezentanții mediului de afaceri, într-un comunicat de presă.
Ei au reclamat faptul că un contribuabil va risca să achite penalităţi de întârziere, dobânzi de întârziere, dar şi penalitatea de nedeclarare, care poate ajunge până la 100% din suma nedeclarată în caz de evaziune fiscală şi au cerut ca această penalitate de nedeclarare să fie eliminată în totalitate din proiect.
Lasă un comentariu