Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane de lei, aferentă lunii mai, pentru derularea, în 2015, a programelor finanțate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Suma de 15 milioane de lei reprezintă cea de a treia tranșă deblocată, în 2015, din fondurile ce urmează să fie repartizate de Guvern pe o perioadă de șase luni, în mod eșalonat, pentru programele destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).
Programele finanțate din bugetul de stat pentru înființarea sau dezvoltarea de noi IMM vizează dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului la finanțare START, stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, dezvoltarea și modernizarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, înființarea și dezvoltarea de INCUBATOARE tehnologice și de afaceri şi susținerea meșteșugurilor și artizanatului.
„Guvernul Ponta rămâne consecvent aplicării unor programe de sprijinire a iniţiativelor private care conduc la crearea de noi locuri de muncă. Prin acest set de proiecte, se pun la dispoziţia tinerilor, a femeilor, a celor care au o idee bună, instrumentele necesare pornirii unei afaceri. Sper că aceste oportunităţi vor fi folosite şi de arădeni, pentru a creşte performanţele economice ale judeţului nostru”, a spus deputatul Dorel Căprar, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Arad.
De remarcat, că prin Legea bugetului de stat pentru 2015 este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea și susținerea înființării de noi IMM.
Suplimentar față de aceste fonduri, în lunile martie și aprilie Guvernul a deblocat suma de 25 de milioane de lei, destinată sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.
Potrivit procedurilor din cadrul programelor menţionate, etapele de implementare până la plata beneficiarilor durează minimum șase luni, acestea fiind următoarele: înscriere solicitanți, depunere documente, verificare administrativă și de eligibilitate, semnare contracte de finanțare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezintă la decont începând cu luna octombrie, plățile efectuându-se în perioada octombrie – 15 decembrie.
Lasă un comentariu