Horia – Roman Patapievici le va vorbi arădenilor despre Europa și creștinism

Horia – Roman Patapievici le va vorbi arădenilor despre Europa și creștinism

Un nou eveniment derulat în cadrul proiectului „Scriitorii povestesc capodopere” îl are ca invitat pe Horia-Roman Patapievici.

Conferința lui Horia-Roman Patapievici, intitulată „Europa și Creștinismul”, face parte din seria „Scriitorii povestesc capodopere”, un proiect care, prin organizarea unor prelegeri publice, își propune deschiderea unei căi de acces către mari capodopere ale umanității.

„Răspunsul la întrebarea «Ce este Europa?”»e important nu numai pentru că ea conține întrebarea «Ce suntem noi românii, ca europeni?», cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem. Am să schițez o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, sugerând că ideea de Europa nu e epuizată de niciuna dintre culturile care o compun și nici de instituția (instituțiile) prin care azi e exprimată unitatea europeană, Uniunea Europeană. Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip. Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației”, afirmă Horia-Roman Patapievici.

„La «Scriitorii povestesc capodopere» am avut zeci de invitați de-a lungul anilor, invitați care au „povestit” cărți, opere de artă vizuală, filme, concerte de muzică clasică, albume de jazz, capodopere de arhitectură. De data aceasta, Horia-Roman Patapievici vine cu o sinteză și, desigur întemeiat pe o bibliografie a marilor cărți și a marilor idei, ne propune povestea a două capodopere colective: civilizația europeană și creștismul”, precizează Cătălin Lazurca, coordonatorul proiectului.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

 „Scriitorii povestesc capodopere” este un proiect desfășurat în principal la Arad, dar și la Timișoara și Cluj-Napoca. A avut de-a lungul anilor invitați precum Mircea Cărtărescu, Adrian Papahagi, Călin Dan, Philip Ó Ceallaigh, Adriana Babeți, Johann Lippet, Mircea Mihăieș, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Ana Silvestru, Petre Guran, Silviu Gherman ș.a.

Proiectul este organizat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală și este finanțat cu generozitate, încă din 2018, de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19, în Sala Regele Ferdinand aflată în incinta Primăriei Arad.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.