Hub pentru educație și creativitate, la biblioteca arădeană

Hub pentru educație și creativitate, la biblioteca arădeană

Biblioteca Județeană  „A. D. Xenopol” Arad oferă un serviciu inovator destinat adolescenților și tinerilor, dnumit Makerspace.

Biblioteca arădeană, cu sprijinul Consiliului Județean Arad și în parteneriat strâns cu Asociația „Cetatea Voluntarilor”, a dat în folosință un serviciu inovator și un spațiu dinamic, denumit Makerspace. Acest spațiu reprezintă un centru dedicat adolescenților și tinerilor, un spațiu educațional care utilizează știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica, sub denumirea de „STEAM education”. Scopul său practic este facilitarea învățării, stimularea creativității, promovarea dialogului și încurajarea gândirii critice.

În acest fel, comunitatea arădeană va avea la dispoziție oportunitatea de a descoperi lumea inovației și a creației în domeniul informaticii și calculatoarelor. La baza acestui proiect stau conceptele fundamentale de „inovație” și „cunoaștere” stau transformând Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” într-un hub pentru educație și creativitate.

Printre activitățile pe care elevii le vor putea desfășura în acest laborator se numără imprimarea și scanarea 3D, gravura laser și sculptura CNC, robotică, platforme de dezvoltare, artă digitală și microscopie.

„Makerspace este un loc dedicat pasiunii și spiritului inovativ și practic, care oferă tinerilor arădeni un spațiu unde «a învăța» înseamnă a face, a colabora, a cerceta, a descoperi și a explora. În acest spațiu dinamic, tinerii vor fi încurajați să-și pună imaginația în acțiune, să lucreze în echipă, cu colegi entuziaști, să cerceteze, să descopere noi orizonturi și să exploreze potențialul lor creator. Putem spune că acest laborator informațional devine astfel o platformă unde cunoștințele prind viață prin implicarea directă și participarea activă a comunității”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele CJA.

„Astăzi am deschis la Bibliotecă un laborator de creație intelectuală. Mulțumesc partenerilor noștri de la «Cetatea Voluntarilor» și mediului de afaceri implicați în reușita acestui proiect. Spațiul se adresează tinerilor creativi care țintesc performanța la nivel național și internațional. Vă încurajez să lucrați aici, să profitați de aceste echipamente, de tehnologia care există și care vă este pusă la dispoziție! Vă rog însă să nu lăsați la o parte cărțile, pentru că ele sunt fundamentul, baza de la care trebuie să plecăm!”, a fost mesajul pe care președintele CJA, Iustin Cionca, l-a transmis elevilor prezenți la eveniment.

„Am răspuns cu drag provocării de a fi parte din proiectul Bibliotecii Județene, de a avea un spațiu dedicat echipelor de robotică! Împreună cu arhitecții noștri am creat conceptul care astăzi și-a deschis porțile!”, a declarat Anamaria Popa, din partea echipei Cetatea Voluntarilor Arad. 

La eveniment au fost prezenți și membrii echipei de robotică Robot Team Alpha a Liceului Special „Sfânta Maria”, instituție de învățământ aflată sub coordonarea Consiliului Județean Arad, dar și profesori, elevi, reprezentanți ai administrației, ai mediului de afaceri, prefectul județului, Toth Csaba, și subprefectul Doru Sinaci.

Sursa foto: CJA

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.