Iarnă GREA pentru locatarii de la blocuri: Încălzirea locuințelor, 65 la sută din cuantumul cheltuielilor

Iarnă GREA pentru locatarii de la blocuri: Încălzirea locuințelor, 65 la sută din cuantumul cheltuielilor

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad estimează, într-un comunicat de presă, că prețul pentru încălzirea locuințelor va reprezenta aproximativ 65% din cuantumul cheltuielilor comune aferente lunilor de iarnă.

Pentru a face față unor asemenea cheltuieli, mulți locatari vor sacrifica confortul termic, consideră Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

Iată ce a transmis Uniunea în comunicat:

Arădenii care își încălzesc locuințele în sistem centralizat vor plăti și în această iarnă prețul de 400 lei/gigacalorie, costurile cu încălzirea locuinței reprezintând aproximativ 65% din cuantumul cheltuielilor comune aferente lunilor de iarnă.

Aproape trei sferturi dintre apartamentele încălzite în sistem centralizat s-au deconectat de-a lungul anilor, iar un număr tot mai mare de condominii s-au debranșat total. Deocamdată, arădenii rămași în acest sistem au „norocul” că nu s-a majorat încă prețul gigacaloriei pentru populație.

O parte dintre cetățeni mai pot beneficia de ajutoare pentru o singură sursă principală de încălzire a locuinței. Sumele primite ca ajutor pentru încălzire sunt modice, deoarece mulți se încadrează la baremul unde primesc un procent foarte mic din valoarea consumului lunar, astfel că primesc un ajutor de doar câțiva lei, alții primesc doar cât să își acopere costul încălzirii din părțile comune ale condominiului, preferând să nu își încălzească apartamentul sau să folosească aragazul ca sursă de încălzire, pentru a face economie.

Acum câteva zile se anunța în presa arădeană, de parcă ar fi un lucru bun, de lăudat, faptul că Tribunalul Arad a admis intrarea în faliment a producătorului CET Arad.

Este inimaginabil faptul că, după ce fosta administrație publică locală, timp de 16 ani, a investit sume colosale din fonduri guvernamentale și locale, bineînțeles cu ajutorul voturilor unui CLM iresponsabil, această centrală, care a produs energie electrică și energie termică încă din anul 1960, a ajuns falimentară în anul 2022.

Un eșec administrativ local extrem de costisitor, din toate punctele de vedere, pentru toți arădenii, fiind plătit din bani publici, prin care s-a „îngropat” un sistem energetic major, strategic, de interes public, care cu sume mult mai mici putea fi retehnologizat demult.

Timp de 16 ani, ULAL Arad a organizat nenumărate dezbateri publice cu specialiști din domeniul energiei și cu decidenții locali, pe subiectul dezvoltării, modernizării și contorizării sistemului de alimentare centralizată a energiei termice, respectării principiului un condominiu-un sistem de încălzire și protejării zonei unitare de încălzire prin SACET la nivelul municipiului Arad, cu scopul de a asigura accesibilitatea prețurilor și confortul termic la consumatorii casnici colectivi, precum și de a asigura continuitatea și resursele necesare serviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung.

La aceste întâlniri, specialiștii au prezentat soluții de dezvoltare și îmbunătățire cantitativă și calitativă a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, atât prin proiecte de cogenerare de înaltă eficiență, cât și prin cele de utilizare a surselor noi și regenerabile de energie cu potențial local (energia solară, energia geotermală, biomasa, biogazul, gazul de depozit, plantele tehnice).

Din nefericire, nu a fost interesat nimeni din conducerea CET-urilor sau a administrației publice locale, nici unul dintre consilierii locali din Arad, să adopte și să implementeze soluțiile de producere eficientă, economică și nepoluantă a energiei termice necesare încălzirii și preparării apei calde de consum, în sistem centralizat, pentru populație.

În prezent, trăim vremuri dificile și ne îndreptăm către o iarnă în care cel mai probabil numărul restanțierilor va crește, iar asociațiile de proprietari vor avea costuri suplimentare, având în vedere faptul că furnizorii de utilități publice vor acționa asociația în instanță, în cazul recuperării soldurilor restante.

Locatarii vor încerca să facă economie la utilitățile publice, în special la încălzire și la apa caldă de consum, sacrificându-și confortul termic pentru a putea face față plăților și a nu ajunge în situația de a fi executați silit.

Dorina Lupșe – Președinte ULAL Arad

  1. Recomandam in mod .calduros’sa nu atenteze NIMENI la sanatatea noastra.Vom fi nevoiti sa facem si noi cercetari privind ‘investitiile’si deturnarea activelor in urma cu 30 de ani.Si sa nu aminteasca nimeni de sobolanii din justitia romaneasca.Vom cerceta.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.