Ilie Cheșa: „Aradul are nevoie de o strategie privind experizarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic“

Ilie Cheșa: „Aradul are nevoie de o strategie privind experizarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic“

În ultimele săptămâni, zona de vest a României a fost lovită de mai multe cutremure, unele produse chiar în județul Arad, care a devenit o zonă seismică tot mai activă.

Din acest motiv, Aradul are nevoie urgentă de o strategie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic, susține viceprimarul Ilie Cheșa, președintele Organizației Municipale a PSD Arad.

„Din păcate, în ultima perioadă ne confruntăm cu tot mai multe cutremure în zona Aradului, în zona Banatului, iar administrația locală trebuie să ia măsuri urgente pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, în special clădirile vechi din centrul Aradului, multe dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Am văzut și în cazul cutremurului de marți seara, că multe clădiri au fost afectate, s-au desprins ornamente, bucăți din acoperiș și asta la un cutremur de 5.2 pe scara Richter. De aceea, trebuie să ne mobilizăm rapid, să găsim soluții pentru expertizarea clădirilor, în primă fază a clădirilor publice, pentru care s-au alocat de la bugetul local fonduri în acest an, dar nu suficiente. Astfel că la prima rectificare, voi propune majorarea sumelor pentru a putea acoperi expertizarea și încadrarea imobilelor într-o clasă de risc seismic, pentru cele care aparțin Primăriei Arad. Ulterior, voi solicita alocarea de sume pentru consolidarea acestor clădiri și când spun consolidare nu mă refer doar la reabilitarea fațadelor, cum din păcate s-a întâmplat cu multe imobile din municipiu, care la prima vedere sunt modernizate, dar în realitate sunt probleme grave la structura de rezistență. În paralel, alături de colegi, de specialiști, vom căuta soluții de finanțare și pentru expertizarea imobilelor deținute de persoane private, astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă de timp să avem o imagine de ansamblul cu privire la clădirile cu risc seismic din municipiul Arad. În faza următoare, va trebui să identificăm soluții de finanțare pentru consolidarea clădirilor, din fonduri europene, dar și de la Ministerul Dezvoltării, atât pentru imobilele publice, cât și pentru cele private“, spune viceprimarul Ilie Cheșa.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.