În ce situații este necesar certificatul energetic și cum se poate obține?

În ce situații este necesar certificatul energetic și cum se poate obține?

Certificatele energetice, cunoscute în mod oficial drept Certificate de Performanță Energetică sunt obligatorii în România din anul 2013, pentru a se respecta o Directiva UE.

Aceste documente sunt necesare atunci când proprietarii vor să încheie contracte de vânzare/cumpărare sau de închiriere.

Obținerea certificatelor energetice presupune, însă, să se urmeze o serie de pași, iar ulterior, eliberarea documentelor se poate face chiar și în doar câteva ore, în aceeași zi.

Prețul certificatului energetic nu este mare, iar valabilitatea lui este de 10 ani, existând posibilitatea recertificării dacă modernizați construcția.

Pregătirea actelor imobilului

Primul pas necesar pentru obținerea certificatelor energetice este întotdeauna reprezentat de pregătirea actelor imobilului, care se înmânează în copie auditorului energetic atestat.

Specialiștii atestați vă pot spune care sunt aceste acte. Ele pot fi găsite cel mai simplu în Cartea tehnică a construcției.

Auditorii energetici atestați

Singurii care au dreptul să emită aceste documente sunt auditorii energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

După analizarea documentelor clădirii, specialistul va avea nevoie și de alte date, pe care le va obține prin măsurători și observații la construcție.

Specialiștii încadrează imobilele într-una din clasele energetice, de la A la G.

Eliberarea certificatelor: cât durează?

În urma calculelor realizate de către auditorii energetici, certificatele pot fi eliberate în timp scurt, chiar și în doar câteva ore, spre plăcuta  suprindere a proprietarilor de imobile.

Valabilitatea unui asemenea document este de 10 ani, dar dacă se modernizează construcția, se poate comanda un alt document, existând posibilitatea încadrării într-o clasă energetică mai bună.

Categoriile de clădiri pentru care sunt necesare certificatele energetice

Potrivit legislației în vigoare, certificatele energetice sunt necesare persoanelor care dețin clădiri din următoarele categorii:

  • hoteluri;
  • restaurante;
  • spitale;
  • clădiri pentru birouri;
  • clădiri în care se desfășoară activități sportive;
  • clădiri în care se desfășoară activități de comerț;
  • blocuri pentru locuințe;
  • locuințe unifamiliale (case sau vile) etc.

Important de menționat este faptul că în incinta imobilelor care sunt vizitate frecvent de public, certificatele energetice trebuie afișate la vedere, în caz contrar proprietarii riscă amenzi de până la 2500 de lei.

Obținerea acestui document legal nu este un proces greu, ci dimpotrivă.

Totul decurge foarte repede și ușor, începând de la pregătirea actelor clădirii și până la eliberarea documentelor aferente.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.