În pline fricțiuni SPD, Scholz dă vina pe Putin pentru criza energetică și promite că „nu va exista nicio dezmembrare a statului social în Germania”

La Conferința federală a partidului social-democrat (SPD), cancelarul Olaf Scholz a contracarat atacurile AfD și ale „celor care uneori gândesc contra curentului”. Nu Europa, ci Rusia, politicile imperialiste ale lui Putin, au fost de vină pentru criza energetică. El a negat solidaritatea slăbită a partidului său, spunând că actuala criza bugetară nu va duce la dezmembrarea statului social, în Germania.

Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai landurilor germane Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA / Profimedia

Coeziune ce rezistă

Sâmbătă, 9 decembrie, în a doua zi a conferinței SPD de la Berlin, cancelarul Olaf Scholz a discutat cu cei 600 de delegați. El a invocat unitatea partidului său, în ciuda faptului că „unii se așteptau ca această coeziune să se termine la conferința partidului. Dar asta nu se va întâmpla”, a spus el.

Și în urmă cu patru ani, SPD se afla într-o situație foarte dificilă. Nimeni nu credea că social-democrații vor avea succes, cu doi ani înainte de alegerile federale din 2021. SPD se află în prezent într-o situație similară: cu doi ani înainte de alegerile federale planificate pentru 2025, în sondaje SPD fiind în cădere. „Acest partid social-democrat va continua să lucreze împreună, în următorii câțiva ani”, a asigurat Scholz.

Nicio dezmembrare a statului social

În ceea ce privește bugetul pentru 2024, care nu a fost încă decis, cancelarul a spus că nu se pot face economii majore în sectorul social, cu SPD la guvernare. „Într-o astfel de situație nu va exista nicio dezmembrare a statului social în Germania”. Discuțiile cu FDP și Verzii sunt o „sarcină foarte dificilă”, dar el are încredere că va reuși.

Scholz a amintit că și Uniunea CDU/CSU (aflată în opoziție) a aprobat legea alocației cetățenești (Bürgergeld). „Într-o astfel de situație trebuie să rezistați”, a spus el tovarășilor de partid, privitor la apelurile de limitare sau suspendare a majorării, pentru cei care beneficiază de prestații cetățenești în anul viitor.

Susținere pentru Ucraina și Israel

Scholz a asigurat Ucraina de ajutor suplimentar. „Continuăm să sprijinim Ucraina în lupta sa de apărare”, a spus el, în aplauzele delegaților. Mesajul către președintele rus, Vladimir Putin, este: „Nu trebuie să se aștepte ca noi să renunțăm”.

Referindu-se la situația din Orientul Mijlociu, Scholz a spus: „Germania este de partea Israelului, vom sprijini țara și susținem dreptul la autoapărare”. A striga sloganuri antisemite pe străzile germane este o infracțiune care se pedepsește. „Nu vom accepta asta”, a adăugat Scholz, condamnând totodată și ura față de musulmani.

Imigrare și dreptul la azil

Germania ar trebui să fie în continuare deschisă la imigrarea forțelor de muncă și a membrilor de familie. De asemenea, ar trebui să li se ofere acestora posibilitatea de a deveni cetățeni germani. Cancelarul a respins clar cererea de abolire a dreptului individual la azil: „Germania este o țară din care oamenii au trebuit să fugă, de aceea există dreptul de bază la azil și de aceea nu-l vom desființa”.

În urmă cu ceva timp, el a dat o declarație controversată despre deportarea „la scară largă” solicitanților de azil soldat cu refuz. În discursul său de la Conferință, declarația nu este reluată.

În politica migrației și a refugiaților, conducerea partidului SPD a decis asupra propriei poziții doar cu puțin timp înainte de conferința partidului, având în vedere numeroasele critici privind cursul guvernului și reforma UE în materie de azil.

În special, SPD solicită salvarea finanțată de stat în Marea Mediterană și revenirea la reîntregirea familiei, pentru cei cărora nu li se acordă azil în Germania, dar au dreptul la protecție subsidiară temporară, din motive umanitare sau de altă natură.

Despre populismul în creștere

În ceea ce privește creșterea populismului de dreapta în Germania și în alte țări, Olaf Scholz a spus că incertitudinile au de-a face și cu schimbările din lume. „Trebuie să ai încredere. Trebuie să poți crede că lucrurile vor ieși bine pentru tine, proprii copii și nepoți, că lumea are zece miliarde de locuitori, că și alții sunt bogați și pot face ceva.”

„Putem fi în frunte, dacă facem lucrurile corect și dacă ne bazăm pe o societate care rămâne unită. Atunci există încredere, iar acesta e singurul lucru pe care îl avem, pentru a contracara populiștii de dreapta”. Pe de altă parte, SPD nu trebuie să lase pe nimeni „să dezvolte ideea că, neducând-o bine, poate avea idei radicale de dreapta”, a precizat Scholz.

Conducere realeasă

Conferința federală a social-democraților germani a început vineri și durează până duminică. După-amiaza e vorba despre poziționarea internațională a SPD. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, care e și liderul socialiștilor spanioli, este vorbitor invitat.

Sâmbătă, liderii de partid, Lars Klingbeil și Saskia Esken, precum și secretarul general, Kevin Kühnert, au fost realeși cu scor bun. SPD a adoptat, de asemenea, o propunere-cheie, care prevede relaxarea frânei datoriilor și o „taxă unică de criză”, pentru oamenii bogați.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.