În PREMIERĂ/ Un judecător CCR, ADUS CU MANDAT la DNA. Ar fi primit mită… rochii

În PREMIERĂ/ Un judecător CCR, ADUS CU MANDAT la DNA. Ar fi primit mită… rochii

Judecătorul Curții Constituționale a României (CCR) Toni Mihail Greblă a fost adus, joi dimineaţă, cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti, pentru a da explicaţii în fața procurorilor anticorupţie pentru fapte comise începând din anul 2010 şi până în prezent, când a fost senator şi, ulterior, judecător CCR, într-un dosar de luare de mită.

Fostul senator este suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit șpagă de la un om de afaceri, pentru a interveni în favoarea lui pe lângă funcţionari publici.

„Nu am nicio afacere privată. Nu ştiu de ce am fost adus”, a spus Toni Greblă, când a ajuns la DNA.

Potrivit anchetatorilor, Toni Mihail Greblă ar fi primit mită de la omul de afaceri Ion Bîrcină din Gorj, finul fostului senator PSD, o mașină marca BMW, materiale pentru campania electorală de la alegerile legislative din 2012, dar și două rochii pentru soția sa. Mita ar fi fost sub formă de bunuri în valoare de 57.000 de euro.

Este pentru prima oară când un judecător de la Curtea Constituţională este audiat de către procurorii anticorupţie.

Şi omul de afaceri Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influenţă în acest dosar, va fi adus la DNA pentru a da explicaţii în fața procurorilor.

Procurorii arată că „foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Ion Bîrcină, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)”.

La ieşirea din sediul DNA, Toni Greblă a declarat că acuzaţiile nu au nicio legătură cu activitatea sa de la CCR.

„Sunt lucruri vechi pe care nu pot să vi le dezvălui acum”, a spus el, menţionând că toate bunurile pe care le-a primit de la finul său Ion Bîrcină au fost ca de la rudă la rudă, în niciun caz mită pentru a interveni în favoarea lui.

Întrebat dacă a primit maşina şi rochiile pentru soţia sa de la omul de afaceri, Greblă s-a apărat: „Le-am folosit din când în când în calitate de rude. E finul meu”.

Toni Greblă a dat asigurări că nu l-a protejat niciodată pe Ion Bîrcină pentru aceste favoruri şi că nici nu a primit de la el materiale pentru campania electorală de la alegerile legislative din 2012.

Jurnaliştii l-au rugat pe magistrat să lămurească și informaţia potrivit căreia ar avea o fermă de struţi, de unde ar fi câştigat sume importante, pe care nu le-ar fi trecut în declaraţia de avere.

„Nu e nicio fermă de struţi, e o gospodărie ţărănească în care sunt şi vreo şapte struţi”, a explicat el.

Toni Mihail Greblă este judecător la Curtea Constituţională a României din luna decembrie a anului 2013, din partea Senatului. El a înlocuit-o atunci pe Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). După ce a fost numit judecător, Toni Greblăa a renunţat la calitatea de senator PSD, pe care o deţinea din anul 2008.

Foto: impactingorj.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.