Înalt funcţionar român, ARESTAT pentru TRAFIC DE ARME

Înalt funcţionar român, ARESTAT pentru TRAFIC DE ARME

Doi cetăţeni români şi un fost deputat italian, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi la Podgorica, în Muntenegru.

Procurorii DIICOT au participat împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru la o operaţiune de amploare în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului muntenegrean a membrilor grupării, printre aceștia numărându-se directorul general al Agenției Naționale a Rezervelor Statului și Probleme Speciale, Cristian Vintilă.

Vintilă făcea parte din managementul agenţiei din anul 2010. Este născut în 1970 și originar din Bacău. A făcut numeroase cursuri de pregătire militară şi inginereşti.

Cristian Vintilă a fost arestat împreună cu un alt român – Flaviu Virgil Georgescu şi cu un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli.

Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc și alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar ofertele lor au fost făcute de fapt unor surse confidențiale care lucrează în Administrația SUA Antidrog, potrivit unui comunicat. Guvernul SUA a desemnat FARC în 1997 organizație teroristă străină.

Potrivit procurorilor americani, FARC este, în prezent, cel mai mare furnizor mondial de cocaină, iar membrii FARC au ucis și răpit americani ca represalii pentru asistența acordată de SUA luptei anticocaină din Columbia. Un membru FARC a fost extrădat în noiembrie în Statele Unite acuzat de luare de ostatici și terorism.

Rechizitoriul nu precizează dacă FARC știa despre intenția celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzați că au fost dispuși să vândă arme FARC, știind că ele ar fi folosite împotriva forțelor SUA care asistă guvernul Columbiei.

Nu se știe în acest moment dacă vreunul dintre ei are avocați americani sau cât de curând ar putea fi extrădați în Statele Unite.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.