Începe cea mai festivă lună a calendarului, iar Filarmonica programează în debutul ei o seară în care predomină muzica lui Ceaikovski. Arta orchestrală a celui mai popular compozitor rus, considerată drept unul dintre cele mai atractive subiecte ale repertoriului simfonic universal, este din nou evocată în programul concertului din 7 decembrie, în paginile Uverturii 1812 și ale Simfoniei a IV-a, în fa minor op.36, îmbrăcând în generozitatea și spectaculozitatea ei numărul solistic al serii, o pagină de primă audiție, din muzica generațiilor recente.
În dubla sa postură, de dirijor și compozitor, Iulia Cibișescu Duran propune o partitură proprie, exersată deja pe scenele altor Filarmonici, invitând la un segment de audiție ancorat în limbajul contemporan. Concertul pentru vioară și orchestră de cameră nr.2, lucrarea centrală a programului de la ora 19.00, din Sala Cercului Militar, completează capitolul de noutăți repertoriale, constant îmbogățit prin abordările de programe ale ultimelor luni, vocea solistă a partiturii fiind preluată de violonisul Eugen Cibișescu Duran.
Revenim însă la subiectele simfonice ale serii, menționându-le atributele esențiale: 1812 este una dintre cele mai fastuoase uverturi din istoria literaturii muzicale, încărcată de citate și simboluri sonore, și care pretinde să se desfășoare într-un registru superior al dinamicii muzicale, pe când Simfonia a IV-a, în fa minor, conține toate datele unei creații autobiografice, fiind o dramatică reflectare sonoră a fatumului ceaikovskian.
Iulia Cibișescu-Duran a studiat compoziția cu acad. prof. dr. Cornel Țăranu la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (1985-90), urmând apoi studiul dirijatului de orchestră cu maeștrii Emil Simon și Petre Sbârcea (1991-1996), fiind licențiată în ambele discipline; a obținut titlul de “Doctor în muzicologie”, în 2001.
A participat la cursurile de compoziție susținute de Aurel Stroe la Bușteni (1992 -1998) și la ateliere internaționale în cadrul Festivalului de tineret de la Bayreuth (1995,1996), la Centre Acanthes – Vileneuve les Avignon (1996), la Internationaler Meisterkurs für Komposition – Rheinsberg (1997), iar în anul 2009 a obținut o rezidență pentru compoziție, în Connecticut (SUA).
A dirijat concerte la pupitrul Filarmonicilor din Sibiu, Craiova, Târgu-Mureș, Ploiești, Brașov, Botoșani, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Timișoara, Oradea, Vidin (Bulgaria) și Orchestra de Cameră Radio București. Din 1992 este membră a Uniunii Compozitorilor din România, a Asociației Române a Femeilor în Artă, a Societății Internaționale de Muzică Contemporană, iar din anul 2000 a fost cooptată de Professional Women’s Advisory Board of the American Biographical Institute.
Printre multele sale premii se pot enumera acelea câștigate la Concursul Național de Compoziție Gheorghe Dima (1987, 1989, 1990 și 1992), la Concursurile de compoziție de la Iași (1996) și Lucian Blaga – Sebeș (1996), precum și premiul Uniunii Compozitorilor – filiala Cluj (2006). În calitate de dirijor a obținut două premii la Concursul tinerilor dirijori de la Craiova (Premiul “Constantin și Jean Bobescu,1995; Premiul Filip Lazăr,1996).
Iulia Cibișescu-Duran este activă și în ipostaza de muzicolog. A scris articole, cronici la diferite ziare clujene (Adevărul de Cluj, Tribuna, Mesagerul Transilvan, Steaua), a participat la conferințe de muzicologie la Rheinsberg (Germania), Cluj- Napoca, Chișinău (Republica Moldova), Tel Aviv (Israel), și i s-a publicat cartea Structuri polimorfe în postmodernismul muzical românesc (2002, Editura Media Musica, Cluj-Napoca). A scris până în prezent și două volume de versuri: ”Ascunzișuri de măști”, Ed. Mesagerul, Cluj- Napoca, 1995 și “Taina Egipteană”, Ed. Cogito, Oradea, 1997.
A înființat în 1992 ansamblul de muzică contemporană “Art-Contrast” în Cluj-Napoca, cu care susține numeroase recitaluri în țară și străinătate.
În 2009 susține un “Recital de muzică clasică contemporană” împreună cu Amos Elkana (Israel) și Eugen Cibișescu- Duran la Felicja Blumenthal Music Centre din Tel Aviv, Israel și prezintă conferința cu tema ”Structuri polimorfe în propriile mele compoziții” la Universitatea de Muzică din Tel Aviv.
În 2010 participă în calitate de compozitoare, din partea României, la Festivalul Internațional “ISCM New World Music Days”- Sydney, Australia unde i-a fost selecționată și interpretată lucrarea proprie “Passacaglia pentru pian”, interpret: Kerry Yong (Marea Britanie), iar în 2013 participă în calitate de compozitoare și delegată din partea UCMR și ARFA la Festivalul “ISCM New World Music Days”-Viena, Austria.
Dintre lucrările proprii, a înregistrat în anul 2006, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian (Romanian Women Composers-2, Romanian Radio Broadcasting Corporation), iar în anul 2008, Concertul pentru violă și orchestră (Antologia muzicii românești – Creația simfonică românească CD 25), cu Orchestra de Cameră Radio, dirijor Cristian Brâncuși.
Iulia Cibișescu-Duran este conferențiar univ.dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Eugen Cibișescu Duran a absolvit Liceul de Muzică din Târgu Mureș și secțiile de vioară și violă ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasele profesorilor Valeriu Maior și Olimpiu Moldovan. A urmat cursuri instrumentale și orchestrale de specializare, sub îndrumări de exceptie: Marc Desmond (Opera din Paris), Christfried Brödel (Bach Akademie Stuttgart), Victor Dumănescu (Opera Națională Cluj Napoca), Gheorghe Costin (Festivalul Pacem in Terris, Bayreuth).
Cariera instrumentală și-a desfășurat-o în cadrul Operei Maghiare (1996-1998),
Filarmonicii de Stat Transilvania (1996 -1998) și Operei Naționale Române din Cluj Napoca (1998 -prezent).
A cântat acompaniat de orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Bacău și a susținut recitaluri cu programe din repertoriul clasic și contemporan. A fost invitat în Festivalurile Toamna Muzicală Clujeană și Cluj Modern, și în stagiunile camerale ale Muzeului George Enescu și Ateneului Român din București, precum și acelea ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. A înregistrat Concertul nr. 1 pentru violă și orchestră de coarde de Iulia Cibișescu Duran, cu orchestra de cameră Radio București, dirijată de Cristian Brâncuși, iar în anul 2009 a fost invitat la Felicja Blumental Music Centre din Tel Aviv, unde a susținut un recital de muzică clasică contemporană, împreună cu compozitorul israelian Amos Elkana și Iulia Cibișescu Duran.
Lasă un comentariu