ÎNCEPE distribuirea IODURII de POTASIU în România. Cum se iau pastilele în funcție de vârstă și cine NU TREBUIE SĂ IA

ÎNCEPE distribuirea IODURII de POTASIU în România. Cum se iau pastilele în funcție de vârstă și cine NU TREBUIE SĂ IA

Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută doar în caz de urgenţe și doar la indicaţiile autorităţilor, anunță Ministerul Sănătăţii înainte de distribuirea efectivă a pastilelor destinate să protejeze tiroida în cazul unui atac nuclear sau a unui accident în urma căruia ar apărea scurgeri radioactive.

Pastilele au ajuns la toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară şi vor fi distribuite populaţiei „ca măsură de precauţie”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor excepţionale, în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare – şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Ministrul a explicat că tratamentul se administrează de preferință în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor (n.r. – referitor la producerea unui incident nuclear) şi nu în termen mai mare de 24 de ore. Orice administrare care depăşeşte 24 de ore este inutilă. De remarcat, că administrarea pastilei se face în doză unică.

Cum se ia iodura de potasiu

Pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Pastilele distribuite de autorități au un termen de valabilitate de 3 ani şi pot fi păstrate.

De remarcat, că și persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie pentru a primi iodură de potasiu.

Autoritățile au anunțat că săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe efectiv activitatea de distribuire a pastilelor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.