Tot globul urmărește situația politică din România în urma protestelor față de ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care au loc și în marile orașe ale lumii.
AFP caracterizează marșurile din România ca pe „un simbol al unei democrații pe care protestatarii o consideră încălcată de ordonanța de urgență aprobată marți”, iar Frace Press îl citează pe președintele PSD, Liviu Dragnea, care acuză că toate mișcările din stradă sunt urmarea unei campanii de dezinformare.
Reutes l-a citat, ieri, pe Liviu Dragnea, care a declarat că ordonanța ar putea fi abrogată dacă premierul este de acord, iar jurnaliștii spun că actul legislativ este cel mai mare pas înapoi în privința reformelor de când România este membră UE.
„Chiar dacă guvernul ar retrage sau schimba ordonanța, toate cazurile din trecut și prezent ar fi afectate dacă ea ar începe să fie aplicată. Acest lucru ar elibera din închisoare sute de politicieni, primari, judecători, oficiali ai vămilor, șefi au unor companii de stat și ai unor instituții“, mai scrie BBC.
Euronews publică un comentariu al Isabelei Mareș, profesoară de științe politice la Universitatea Columbia, SUA, care scrie că ceea ce se întâmplă în România face parte dintr-un nou val al politicii la nivel mondial: „Noul context global caracterizat de eroziunea normelor democratice ajută în încercarea de a explica și acțiunile politicienilor și formele de rezistență populară în fața acestor acțiuni. Politicienii din România au preluat comportamentul politicienilor populiști din Europa și din alte părți. Calculele lor au fost bazate pe faptul că un atac frontal asupra statului de drept ar putea scăpa nepedepsit în contextul actual, pentru că politicienii din alte părți pot scăpa nepedepsiți în situații asemănătoare“.
Sursa: Realitatea.net
Lasă un comentariu