O primărie din judeţul Arad a pus punct achiziţionării de pavele de la diverşi producători, înfiinţându-şi propria fabrică printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în valoare de 862674.04 de lei.
Astfel, în cadrul proiectului „SuccES Intreprinderi sustenabile pentru incluziune”, la Sântana, în satul aparţinător Caporal Alexa, a luat fiinţă o societate comercială al cărei asociat unic este Consiliul Local.
SC PREST COM SÂNTANA PAVAJ SRL are la bază o idee de economie socială legată de integrarea în muncă a persoanelor dezavantajate din punct de vedere social.
Fabrica a fost înfiinţată în decembrie 2014, primele patru luni fiind dedicate activităţilor pregătitoare – amenajare spaţiu, consituire şi pregătire echipă, achiziţie utilaje.
Primele teste ale utilajului de producţie au fost realizate în aprilie 2015 iar primele produse finite au fost obţinute în luna mai.
Personalul de producţie este format din cinci muncitori provenind din rândul persoanelor dezavantajate din punct de vedere social (familii cu mai mult de doi copii, rromi, persoane cu mai puţin de 8 clase) şi un şef de echipă, alături de un contabil şi un manager.
Potrivit lui Daniel Tomuţa, primarul oraşului, produsele fabricii sunt destinate în primul rând instituţiilor publice (primării, şcoli, biserici, grădiniţe), dar şi dezvoltatorilor imobiliari şi persoanelor fizice. De asemenea, ele pot fi comercializate şi prin intermediul depozitelor de materiale de construcţii.
„Suntem aproape de sfârşitul unui proiect cu finanţare din POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). A fost primul proiect de acest tip în care Primăria Sântana a intrat în parteneriat. Pentru noi, ca şi insituţie, a fost o mare provocare, un risc pe care ni l-am asumat şi un beneficiu pe care l-am câştigat. Odată cu acest sfârşit (n.r. – al proiectului), vine un început: O provocare şi mai mare – aceea de a menţine şi dezvolta această afacere. În acelaşi timp este şi începutul încrederii că se poate – o primărie poate veni în sprijinul comunităţii prin intermediul fondurilor europene”, a declarat Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana.
Conform previziunilor de vânzări, realizate conform feedback-ului primit de la posibilii clienţi, pentru anul 2016 se estimează că fabrica va avea o cifră de afaceri lunară 73.626 de lei. Tot pentru anul 2016 sunt prevăzute investiţii care să permită diversificărea gamei de produse, cu noi modele.
Printre avantajele achiziţionării produselor de la fabrica de pavele din Caporal Alexa se numără preţul competitiv, posibilitatea negocierii preţurilor şi calitatea produselor (acestea au fost testate, depăşind standardele din domeniu).
Lasă un comentariu