Inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” a strâns UN MILION de semnături! Ce urmează

Inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” a strâns UN MILION de semnături! Ce urmează

Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, un milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice.

Semnăturile provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară.

„În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România. În cele cinci luni de campanie, au fost implicați peste 5.000 de voluntari din toate colțurile României și din Diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul inițiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere. Unii dintre ei au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliției, jandarmeriei și primarilor care s-au folosit de funcțiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă”, spun cei de la USR Arad într-un comunicat de presă.

„La succesul inițiativei a contribuit și semnalul transmis de actorii români. Peste 80 de artiști din toată țara au răspuns la apelul făcut de Marius Manole și timp de o săptămână au schimbat scena cu strada strângând peste 90.000 de semnături. După săptămâna actorilor, voluntarii au primit ajutor de la farmaciști, pensionari și bloggeri care au ieșit în Piața Universității pentru a le transmite bucureștenilor că România are nevoie de oameni cinstiți în funcții publice. Mesajul inițiativei a fost prezent peste tot, pe asfaltul turului Franței, pe cel mai înalte vârfuri muntoase, atât din România cât și din Europa, proiectat în concerte, scandat la proteste și strigat pe stadioane. Astăzi, la 1 milion de semnături, #FărăPenali este mai mult decât o campanie, este un fenomen care a cuprins România și transmite toată revolta românilor umiliți de infractorii îmbrăcați în haine de politicieni”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Legii 189/1999, inițiativa are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.

Succesul strângerii celor 1 milion de semnături se datorează sprijinului și implicării membrilor Uniunea Salvați România – USR, grupului Rezistenta, Forumului Democrat al Germanilor din România și a numeroase ONG-uri și grupuri civice din România, spun cei de la USR.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.