Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, pe locul II la nivel național în lupta cu fenomenul contrabandei

Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, pe locul II la nivel național în lupta cu fenomenul contrabandei

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Arad a întreprins în 2016 un număr de 50 de măsuri de prevenire a contrabandei.

În funcție de volumul de mărfuri de contrabandă confiscate, Inspectoratul Arad ocupă locul 2 în clasamentul Inspectoratelor Județene de Jandarmi analizate. Conform datelor colectate, bunurile confiscate de către Inspectoratele Județene de Jandarmi sunt în proporție de peste 90% ţigări și alte produse din tutun, precum și alcool și alte tipuri de produse cosmetice sau electrocasnice.Ca urmare a acestor acţiuni, 92.140 de ţigări de contrabandă au fost confiscate şi 50 de dosare penale au fost înregistrate.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociația InfoCons și susținut de British American Tobacco în cadrul campaniei „Stop Contrabanda! Ia atitudine”. Studiul evaluează rezultatele din 2016 ale acțiunilor desfășurate de principalele autorități implicate în combaterea fenomenului de contrabandă. Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanții Asociației „InfoCons” autorităţilor vizate.

Campania „Stop Contrabanda! Ia atitudine”are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât și referitor la eforturile autorităților statului român pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat și limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată și altor activități infracționale, putând reprezenta chiar și o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.

Foto: arhivă

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.