Inspectorii de muncă arădeni, ÎN CONTROL! Au aplicat AMENZI URIAȘE

Inspectorii de muncă arădeni, ÎN CONTROL! Au aplicat AMENZI URIAȘE

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați, în perioada 11 – 23 mai 2020, în două acțiuni de informare și control a angajatorilor, ce-și desfășoară activitatea pe raza județului Arad.

Acestea sunt:

  • Campania Națională de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și întreținerii și reparării autovehiculelor;
  • Campania Națională pentru verificarea respectării de către persoanele juridice care desfășoară activități de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate a prevederilor Legii nr. 156 / 2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate și a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG nr. 384 / 2001.

Este de notorietate faptul că migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate.

Motivați de faptul că în contextul actual, generat de pandemia cu virusul COVID -19, riscurile la care se expun cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă sunt mai mari, inspectorii de muncă au reluat controalele la agenții de plasare a forței de muncă ce prestează astfel de servicii pe raza județului Arad, în vederea verificării modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor care solicită servicii de mediere, pentru obținerea unui loc de muncă la un angajator străin, informează ITM Arad.

Plecând de la considerentul că, nerespectarea dispozițiilor legale cauzează prejudicii grave solicitantului locului de muncă, inspectorii de muncă au verificat cu precădere dacă solicitanților le sunt percepute tarife de mediere, dacă le sunt aduse la cunoștință informații complete, respectiv date despre angajatorul străin, despre condițiile de muncă, de cazare, numărul de ore pe care va trebui să le muncească zilnic, în ce constată activitatea ce urmează să o presteze, remunerația ce o va primi pentru munca depusă.

Deși la începtului lunii martie 2020 au fost efectuate verificări la agenții de plasare a forței de muncă, nereguli au fost înregistrate din nou, astfel că toți agenții de plasare care activează pe raza județului Arad au fost din nou sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind 37.000 lei, atrag atenția reprezentanții ITM Arad.

De importanță majoră a fost și acțiunea de informare și control, pe linie de securitate și sănătate în muncă, respectiv relații de muncă, desfășurată de către inspectori, la angajatorii ce-și desfășoară activitatea pe șantiere sau în atelierele de întreținere și reparare a autovehiculelor.

Având în vedere că în condițiile de pandemie din ultimele două luni, majoritatea șantierelor temporare și mobile de construcții precum și atelierele de reparare și întreținere a autovehiculelor și-au suspendat activitatea, în această perioadă, o dată cu revenirea la locurile de muncă a lucrătorilor, se impune o informare adecvată și un control riguros cu privire la respecarea normelor de igienă, de prevenire și protecție, cu precădere implementarea de către angajatori a unor măsuri specifice care să limiteze răspândirea coronavirusului COVID -19 la locul de muncă, se arată în comunicatul de presă al ITM Arad.

În desfășurarea acțiunilor, inspectorii de muncă au efectuat peste 80 de controale, în domeniul relațiilor de muncă fiind depistate un număr de 23 de persoane care prestau muncă nedeclarată.

Angajatorii la care au fost identificați lucrători ce prestau activitate fără contract individual de muncă sau fără a fi respectată obligația de a înregistra și transmite în termen angajarea în REVISAL, precum și cei la care s-au constatat încălcări ale normelor care reglementează sănătatea și securitatea în muncă, au fost sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind suma de 222.000 lei.

În sarcina acestora au fost stabilite peste 130 de măsuri pentru remedierea neregulilor constatate cu ocazia controlului.

Pe linie de securitate și sănătate în muncă, s-a avut în vedere în special informarea și conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la instruirea suficientă și adecvată, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, la importanța acordării și purtării echipamentelor de lucru și a echipamentelor de protecție pentru prevenirea oricăror accidente și nu în ultimul rând pentru prevenirea răspândirii și infectării cu noul coronavirus COVID-19.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.