Intervenție de urgență la cuptorul de topit fier „Jumelț” de la Zimbru

Intervenție de urgență la cuptorul de topit fier „Jumelț” de la Zimbru

Consiliul Județean Arad și Complexul Muzeal Arad coordonează lucrările de punere în siguranță a cuptorului de topit fier „Jumelț”.

Cuptorul de topit fier ”Jumelț” de la Zimbru a  fost construit între anii 1844-1865 și a funcționat până la finele secolului XIX, când la Sebiș se construia o fabrică de topit fier. Cuptorul de la Zimbru a fost realizat după tehnicile specifice mijlocului veacului al XIX-lea și încadrat în tipologia cuptoarelor de pe Valea Crișului Alb.

Materialele folosite au scos în evidență potențialul tehnologic de atunci. „Bugetul Consiliului Județean Arad a fost aprobat în ședința de luni, investițiile în cultură reprezentând o prioritate în actualul buget. Consiliul Județean Arad și Complexul Muzeal Arad coordonează lucrările de punere în siguranță a cuptorului de topit fier ”Jumelț”, din localitatea Zimbru, urmând ca pe viitor acesta să devină un punct de atracție turistică”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad,  Ionel Bulbuc.

Cuptorul de topit fier a fost inclus în lista monumentelor istorice de interes local (cod AR-II-m-B-00661), iar în 2020, prin hotărârea Consiliului Județean, intra în patrimoniului Complexului Muzeal Arad.

În următoarele săptămâni, specialiști în domeniul protejării patrimoniului, membri ai   Asociației Culturale Vernacular prin proiectul „Ambulanța pentru Monumente Arad”, cu sprijinul voluntarilor și Primăriei comunei Gurahonț, vor interveni pentru punerea în siguranță a monumentului și a perimetrului ocupat de acesta.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.