INTERVIU/ Daniela Săbău, consilier local municipal: „Nu am acceptat și nu vom accepta să ne dăm girul la comandă”

INTERVIU/ Daniela Săbău, consilier local municipal: „Nu am acceptat și nu vom accepta să ne dăm girul la comandă”

Daniela Săbău este consilier local municipal din partea Alianței USR PLUS. Despre cum a găsit administrația arădeană și despre ce intenționează să facă aflați în scurtul interviu ce urmează:

– Sunteți la primul mandat în Consiliul Local Municipal. Cum ați găsit administrația locală?

– Așa este. Atât eu cât si ceilalți consilieri locali aparținând Alianței USR PLUS suntem pentru prima oară la «guvernarea locală» a municipiului și am pornit pe acest drum animați de dorința de a gospodări mai bine frumosul nostru oraș. Pot afirma că ponderea noastra în CLM i-a cam deranjat pe unii care afirmaseră că «… vor face singuri o majoritate…» așa că atidudinea lor a fost deosebit de «protocolară». Începutul mandatului a fost «amânat politic», stiți prea bine, văzându-ne astfel în imposibilitatea de munci în folosul cetățenilor urbei. Pentru consilierii Alianței USR PLUS depunerea jurământului la sfârșitul lunii octombrie a însemnat un act firesc, pentru alții un bun prilej de campanie electorala cu participare politică la cel mai înalt nivel. A trecut o luna de zile și Aradul înca nu-și cunoaște viceprimarii. A fost greu până și ca ultimul membru ales al CLM să depună jurământul, amintind astfel că o ședință convocată de consilierii Alianței USR PLUS nu a avut cvorumul necesar realizării acestei acțiuni, consilierii PNL și PSD absentând «în bloc». Chiar și colegul de partid al celui ce trebuia să depună jurământul a absentat.

În cursul celor 30 zile de existență, noul CLM a avut mai multe ședințe, numărul punctelor de la ordinea de zi fiind numeros. Deși la început am crezut că a fost o întâmplare, ulterior ne-am convins că nepunerea la dispoziție a tuturor materialelor care concurau la luarea unor decizii în cunoștință de cauză e posibil să reprezinte o tactică de perpetuare a unor practici de mult uzitate în CLM Arad. Noi, consilierii locali ai Alianței USR PLUS, nu am acceptat și nu vom accepta să ne dăm girul la comandă, repede și fără o analiză temeinică, legal argumentată de aparatul primariei. Administrația locală trebuie să fie independentă și să ia decizii pentru comunitatea locală. Cu respect afirm, nu contează cum am gasit administrația locală, contează ce vom face. Consiliul Local trebuie să ia decizii iar primarul să le pună în practică!

– Ce credeți că ar trebui schimbat în administrația municipală?

– În aceste câteva zile de existenţă a noului CLM ni s-a reproşat de unii dintre colegii din alte partide că noi, consilierii Alianţei USR PLUS, nu cunoaştem administraţie locală, punând prea multe întrebări, având o multitudine de amendamente şi lungind nejustificat ca timp luarea unor decizii. Consider că o primă şi deosebit de importantă acţiune este schimbarea mentalităţii celor din administraţie, referindu-mă deopotrivă atât la membri CLM, la primar ori angajaţii primăriei. Au trecut vremurile când şedinţele de CLM erau o formalitate, consilierii acceptând orice proiecte ori erau… daţi afară din şedinţe. O altă măsură necesară consider că este evaluarea aparatului administrativ al primăriei. Mă refer atât ca număr, dar mai ales la profesionalismul unora de acolo. Ştiu că este un subiect sensibil, că luarea unor măsuri radicale influenţează viaţa multor familii dar toţi ne dorim ca  funcţiile de la «stat» să fie rezonabile ca număr şi ocupate de persoane bine pregătite. Deşi noi în administraţia locală, consilierii aparţinând Alianţei USR PLUS au avut deja prilejul să vadă mostre de profesionalism în unele material puse la dispoziţie… Debirocratizarea constructivă a unor segmente administrative şi digitalizarea acestora se impune cu prisosinţă, personalul de la front-office trebuind să fie empatic şi conştient că se afla în slujba cetăţeanului. Trebuie pe cât posibil ca aparatul administrativ al primăriei să înlăture mentalitatea «dosarului cu şină», în aşa măsură încât cetăţeanul să nu mai «moară cu dreptatea în mână». Am enumerat doar câteva elemente, poate nu pe cele mai importante, dar angajamentele Alianţei USR PLUS au fost şi vor mai fi mediatizate, asigurându-i pe arădeni că vom lupta spre binele şi în interesul lor. Al tuturor arădenilor, nu doar a celor care ne-au încredinţat mandatul.

– Se știe că USR provine din societatea civilă. Înseamnă că, de acum, CLM va apleca mai mult urechea spre vocile din societatea civilă?

– Istoria USR şi, mai corect, a Alianţei USR PLUS  este una relativ nouă, dovadă că a participat pentru prima oară la alegerile locale. Accederea în partid, care este unul de centru dreapta, se face pe baza unor criterii de integritate şi moralitate clare, acceptându-se doar cu derogări primirea unor foşti membri ai altor partide. Astfel, este normal ca majoritatea membrilor să provină din societatea civilă.

Consiliul Local Municipal presupune o «guvernare locală», acesta trebuie să ia decizii pentru comunitate şi este firesc că vocile societăţii civile să fie ascultate. Filiala judeţeană USR Arad a iniţiat încă de la înfiinţare un dialog cu societatea civilă, direct cu cetăţenii atât prin audienţe, discuţii în cadrul diferitelor proiecte demarate, seminarii pe diferite teme de interes local, întâlniri cu mediul de afaceri și așa mai departe, a iniţiat rubrica online «Vocea ta contează», acţionând astfel în interesul arădenilor, reprezentându-i sub diferite forme la nivel local. Trebuie să recunosc că şi reciproca este valabilă, societatea civilă sprijinindu-ne în cadrul iniţiativelor «Fără penali în funcţii publice» ori «Oameni noi în politică» dar şi la demonstrațiile de protest ce au avut loc în municipiu. Este firesc să se asculte vocile societăţii civile, ale cetăţenilor şi să se militeze ferm pentru rezolvarea problemelor urbei,  nu numai «să se aplece urechea». Mi-aş dori ca şi ceilalţi membri ai CLM de la celelalte partide să facă acelaşi lucru, lăsând deoparte «directivele de partid» ori posibile interese obscure…

– Candidați la Camera Deputaților. E o competiție disputată. Ce le transmiteți arădenilor?

– Da, este adevărat. Ocup locul al doilea pe lista candidaţilor Alianţei USR PLUS Arad la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor. Având în vedere gradul de reprezentativitate, recunosc că este o competiţie disputată, atât în cadrul Alianţei USR PLUS cât şi la alegerile din 6 decembrie. Alianţa USR PLUS este apreciată ca fiind cea de a treia forţă politică, cu rezultate notabile în cadrul alegerilor recent desfăşurate, formaţiunea care a reuşit să devină o alternativă pentru mulţi alegători, sătui de promisiunile deşarte ale partidelor politice tradiționale. Da, am fost şi huliţi, etichetaţi în fel şi chip, iar afirmaţiile liderilor au fost trunchiate, dar o mare parte a concetăţenilor a crezut în noi. Arădenii, şi mă refer aici și la locuitorii judeţului, ne-au ascultat, au crezut în noi şi unii, destul de mulți, ne-au votat. Astfel, în prezent, la nivelul filialei judeţene există un eurodeputat, un senator, un deputat, șapte consilieri locali şi cinci consilieri judeţeni. Recunoaştem că mai avem multe de făcut pentru a avea o încredere mai largă în rândul locuitorilor judeţului, dar sunt încrezătoare în maturitatea lor politică şi decizia de a ne vota. Personal, am candidat la CLM Arad şi candidez la Camera Deputaţilor din dorinţa mărturisită de a face bine, începând de pe plan local şi continuând pe plan național. Doresc ca arădenii să fie convinşi că nu le vom înşela aşteptările şi să fie siguri că vom fi mereu alături de ei, în aceste vremuri şi cele ce vor urma.

  1. NU VA CERE NIMENI GIRUL. NICUSOR DAN S-A CONVINS DE VOI .EL SI-A DAT GIRUL

    Raspunde
  2. macar stii cine a fost SIGMUND FREUD? ma indoiesc

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.