INTERVIU/ Ioan Negrei, primarul comunei Vinga: „Putem spune că am avut un an bun”

INTERVIU/ Ioan Negrei, primarul comunei Vinga: „Putem spune că am avut un an bun”

Ioan Negrei se află la cel de-al doilea mandat în fruntea comunei Vinga. La ceas de bilanț, la cumpăna dintre ani, acesta ne-a acordat un interviu.

– Domnule primar, cum încheiați 2016?
– Putem spune că am avut un an bun. Dar, înainte de orice, vreau să le mulțumesc tuturor consătenilor mei că au apreciat primul meu mandat și mi-au acordat încrederea lor pentru încă unul, la alegerile din vară. În anul ce stă să se încheie s-a muncit mult, atât pe teren cât și în domeniul „invizibil“ deocamdată: cel al proiectelor, precum și cel birocratic. Și aici mai sunt încă multe de rezolvat, de adus la zi. În ultima perioadă am finalizat o serie de lucrări începute și am demarat altele, fiind sprijiniți în demersuri și finanțări de Consiliul Județean. Bunăoară, a fost nevoie să facem reparații serioase și lucrări de întreținere la toate școlile: atât la Liceul Tehnologic cât și la celelalte școli. La Mănăștur s-au renovat complet câteva clase ce au fost gata până la începutul acestui an școlar. Am demarat modernizarea interioară a Căminului Cultural din Vinga – care acuma se finalizează: s-a refăcut complet sala mare, s-a introdus încălzire centrală pe gaz, s-au refăcut grupurile sanitare dar și bucătăria. În 2017 se va face dotarea cu mobilier solid – pentru o utilizare îndelungată, care nu e deloc ieftin. Am finalizat în detaliu Parcul „Câmpul Școlii“, pe care l-am prezentat comunității și inaugurat la sărbătoarea Zilele Comunei Vinga. Am pus piatra de temelie la o capela mortuară cu terasă în satul Mănăștur – ce are deja acoperiș iar dacă se vor pune geamurile se vor putea face lucrările interioare, ca până la Paști să fie gata.

– Ați insistat mult pe infrastructură. Cum se prezintă aceasta, la zi.
– Am insistat și în primul mandat și în partea a doua a acestui an și vom mai insista și în perioada următoare pentru că mai e mult de lucru aici: trebuie însă să le facem pe toate pe rând. La drumul comunal DC 99A, între Mănăștur și sat Gelu, din Timiș, adică legătura cu județul vecin (spre Variaș) s-au modernizat primii 2 kilometri, din totalul de 4 kilometri, cu bani de la Consiliul Județean, iar în 2017 vor urma ceilalți doi. Timișenii vor face la anul partea lor, care e însă mai scurtă.

– Un subiect delicat la Vinga este cel legat de pământ. Ce ne puteți spune despre asta?
– Din 2012, de la primul mandat, administrația locală se confruntă cu mari probleme de fond funciar, respectiv cu puneri în posesie. Sunt persoane care n-au fost puse în posesie de… 20 de ani! Am făcut eforturi mari – mă refer aici la tot colectivul Primăriei – ca până la finele anului să încheiem o primă etapă a acestor reconstituiri. Spun asta pentru că, pe lângă recentele acțiuni de punere în posesie, mai sunt o serie de probleme legate de vechi titluri de proprietate: amplasamente greșite, neconcordanțe în anumite parcele, lipsa de plan parcelar definitiv. Menționez că 2016 a fost primul an în care Primăria Vinga a trecut în bugetul local finanțare pentru un contract de „Servicii topografice pentru executare planuri parcelare definitive“. Pe lângă ceea ce ne-am propus noi, a apărut și un act normativ, în iunie: Ordinul 879/2016 (ANCPI) a Cadastrului Sectorial prin care sper să reușim în acest an întabularea gratuită a „400 de imobile teren arabil extravilan“. Sunt beneficiari proprietarii respectivi ai terenului arabil în cauză. Menționez că și la anul se va continua cu aceste intabulări cu titlu gratuit, în funcție de alocarea sumelor de la bugetul de stat.

– Vorbim deja despre viitor. Ce planuri aveți?
– Avem o serie de proiecte prin care vrem să menținem trendul ascendent în dezvoltarea și modernizarea comunei noastre. Avem, în acest sens, și câteva proiecte în derulare: vom continua modernizarea străzilor, vom extinde rețeua de canalizare și a celei de apă curentă.
De asemenea, ne propunem să investim mai mult în activități socio-cultural-sportive: sărbători dedicate fiecărei localități, cu încurajarea și susținerea tradițiilor fiecărei etnii care trăiește pe teritoriul comunei, încurajarea activităților sportive, a tinerilor în special și așa mai departe.
În plus, am demarat deja realizarea unor proiecte pe fonduri UE, două fiind deja depuse la AFIR Timișoara pentru evaluare: „Asfaltare străzi în comuna Vinga“ și „Extindere rețea canalizare“. Le-am realizat conform normelor impuse de UE și, dacă totul este în regulă, în anul ce vine vom putea semna contractul de finanțare, ba, chiar realizarea licitației și demararea lucrărilor. Pe lângă acestea, sunt și patru proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, prin Programul PNDL: Trei pentru consolidarea, modernizarea și dotarea școlilor și unul pentru asfaltarea a 9,2 km străzi, asta însemnând cam 12 străzi, în toate satele comunei.

– E iarnă. Cum o întâmpină adminsitrația locală din Vinga?
– Pregătiți cum se cuvine și cu gânduri bune, cum se zice. În comună am realizat, în unele zone mai circulate, un iluminat stradal de sărbătoare. Un brad frumos împodobit în parcul cel nou și în incinta Primăriei, să oferim un climat mai deosebit atât angajaților cât și celor care ne trec acum pragul. Și fiindcă am amintit de Primărie, vreau să subliniez că toate aceste realizări deosebite ale primului meu mandat și din debutul celui actual au fost posibile cu  sprijinul nemijlocit al echipei existente aici. Nu numai localnicii mi-au acordat încrederea lor, ci și angajații din Primărie – precum și o mare parte a Consiliului Local, cei care au înțeles să pună interesele comunei și a consătenilor lor în prim-plan. Și care parte eu sper că va fi tot mai mare, deoarece eu cred în oameni și în dorința lor de a face bine pentru semenii ce i-au ales – ceea ce este cu totul deosebit. Drept pentru care vreau să le aduc mulțumiri în mod public.
În plus, ne-am pregătit din vreme să-l „ajutăm“ pe Moș Crăciun, pentru că avem un număr mare de elevi și mici grădinari, așa că am pregătit cu ajutorul unor sponsori, oameni de bine – cărora le adresăm de asemenea mulțumirile noastre – peste 900 de pachețele cu dulciuri care au fost distribuite copiilor.

– În final, ce ar mai fi de zis?
Fiind în toiul sărbătorilor, vreau să le adresez tuturor consătenilor mei, colaboratorilor și colegilor – precum și familiilor lor – sărbători fericite și sincere urări de sănătate și belșug pentru anul ce stă să vie.

  1. La multi ani dlui primar, un om deosebit!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.