Ieşirile în stradă din aceste zile a câtorva zeci de mii de români din principalele oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj, Timișoara, Iaşi, Arad, Alba Iulia, Botoșani, Craiova etc.) au arătat cât de dornică este societatea civilă românească de o schimbare profundă şi de durată a clasei politice actuale. În acest context am discutat cu Mihai Precup, coordonator al Fundaţiei CAESAR Arad, consilier al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții şi lector part-time la Universitatea Sorbona.
Cum se poziționează Fundația CAESAR faţă de protestele din aceste zile?
Aş aminti aici pe memorabilul Nicolae Bălcescu care spunea: „Tot ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi.” Membrii fundației noastre au participat activ la protestele organizate în centrul Aradului şi o să continue să rămână vocali pentru a susține interesele societăţii civile la nivelul județului nostru. M-a bucurat să văd că atât în diaspora, cât şi în ţară, majoritatea protestatarilor au fost tineri care îşi cereau tara înapoi de la o clasă politică decredibilizată.
Însă, sper ca protestatarii să reuşească să se organizeze într-o voce comună şi să fie capabili să facă propuneri articulate pentru a pune cu adevărat presiune pe politicienii de la noi din ţară.
În calitate de coordonator al Fundației CAESAR pe Arad ați putea sa ne spuneți ce fel de proiecte civice aveți la nivel local?
Trebuie menționat încă de la început că Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) este o comunitate de experţi, un laborator de idei şi o platformă de acţiune civică pentru dezvoltarea economică şi consolidarea democratică a României.
De curând am lansat o inițiativă legislativă care se bazează pe sloganul: „noua putere în stat cetățeanul implicat”. Vine ca o mânușă la evenimente acestor zile deoarece ceea ce noi ne-am propus este să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni. Astfel, Fundația CAESAR oferă un răspuns articulat la cerințele oamenilor din stradă, propunându-le o serie de măsuri pentru a penaliza parlamentarii leneși şi pentru a aduce transparenta, seriozitate şi responsabilitate în Parlamentul României.
Pentru a introduce în Parlament inițiativa noastră legislativa numită „i74” vom avea nevoie să strângem minim 100.000 de semnături de la persoanele cu drept de vot, din minim 11 judeţe, iar pentru fiecare judeţ sunt necesare cel puțin 5.000 de semnături.
Ce reprezintă i74 şi în ce constă inițiativa voastră legislativă?
Litera „i” vine de la iniţiativă cetățenească, iar 74 este articolul din Constituție care dă voie cetățenilor să introducă legi în Parlament. i74 îşi propune trei direcții importante de acțiune pentru avea o un Parlament asemănător celor din occident:
Transparenta adică vot la vedere deoarece dorim să știm cum votează parlamentarii noștri şi să nu îi mai vedem cu bilele albe şi negre în urne secrete în Parlamentul României.
Seriozitate deoarece dorim să îi vedem prezenți la ședințe, iar absenţele nemotivate să fie penalizate cu 1% din salariu. Trebuie să menționez că anul trecut rata de prezenţă a fost de sub jumătate la ședințele Parlamentului.
Responsabilitate deoarece dorim să știm cum cheltuiesc banul public de aceea am propus să nu se mai deconteze cheltuielile parlamentarilor pe declarații pe proprie răspundere, decât pe baza de acte justificative. Ne-am uitat pe statistici şi am văzut că un parlamentar român costă de 3 ori mai mult decât un parlamentar din Ungaria adică aproximativ 53 000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă mai mult decât o Dacia Duster pe lună. Vrem ca şi parlamentarilor noștri să li se ceară facturi pentru cheltuielile făcute aşa cum ni se cer şi nouă.
Pare interesantă inițiativa. Câte semnături ați reușit să strângeți până acum şi cum poate fi susținută în județul nostru?
În mai puțin de trei săptămâni de la lansarea publică a proiectului i74 am reușit să strângem peste 12 000 de semnături online din cele 100 000 necesare ceea ce arată cat de implicați sunt românii atunci când li se oferă proiecte civice viabile şi cât de mult îşi doresc să aibă un parlament pentru cetățeni şi nu pentru politicieni.
Avem la dispoziție 6 luni pentru a strânge semnăturile necesare pentru a pune proiectul nostru pe agenda Parlamentului, însă noi credem că mai ales în contextul efervescentei acestor zile 3 luni ar fi de ajuns.
Arădenii se pot înscrie pe internet la adresa www.i74.ro unde se pot oferi voluntari pentru strângerea de semnături şi unde pot semna online. Conform legislației în Romania doar semnătura fizica contează de aceea noi îi vom contacta cu formularul fizic pentru a le cere semnătura în original.
Vă mulţumim!
masoni
Ba stiti ce e trist ca avem nevoie de o tragedie umana ca sa iesim in strada. In ultimii 25 de ani am avut ample ocazii sa iesim in strada si sa cerem schimbari.
De ce trebuie sa fim uniti doar cand mor oameni.
Spun altii ca tragedia de la concert a fost ultima picatura care a umplut paharul.
Paharul a fost plin de mai multi ani iar noi nu am facut nimic.
Si chiar credeti ca daca iesiti in strada se va schimba ceva. Iohanis are sa va promita ceva iar dupa un timp totul se va uita.
In astfel de situatii trebuie sa fim uniti toti, nu cateva zeci de mii, milioane ca sa fim auziti.
Și nu pot nici 100.000 de oameni în stradă să determine direcția spre care țara trebuie să o ia. Este adevărat că varianta votului, pervertită de INS și SRI nu reprezintă nimic mai bun.