INTERVIU/ Nicolae Ioţcu, despre CJA, alegeri, politică, Falcă, Boghicevici şi Igaş. Dar, nu numai!

INTERVIU/ Nicolae Ioţcu, despre CJA, alegeri, politică, Falcă, Boghicevici şi Igaş. Dar, nu numai!

Nicolae Ioţcu a părăsit, discret, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, motiv pentru care l-am provocat la o discuţie despre ultimul său mandat în fruntea instituţiei, despre cum vede continuarea activităţii de acolo şi despre … politică. Ce a răspuns, în cele de urmează:

– Se obişnuieşte ca la final de mandat fiecare să-şi facă un bilanţ al activităţii. Care este bilanţul lui Nicolae Ioţcu la finalul mandatului 2012 – 2016?
Este foarte greu să fac un bilanţ în câteva cuvinte, dar pot să amintesc câteva din proiectele majore care s-au materializat în perioada mandatului meu. Este vorba de finalizarea podului rutier de la Pecica, a Drumului Vinului – atât din punct de vedere a infrastructurii rutiere, cât şi din punct de vedere a infrastructurii de apă şi canalizare –, de modernizarea Spitalului Judeţean, coroborată cu faptul că l-am preluat cu datorii de 273 de miliarde de le vechi şi l-am lăsat fără nici o datorie, construirea noului spital TBC. Aş mai aminti de lucrările de infrastructură de la masterplanul de deşeuri şi absorbţia a 139 de milioane de euro, bani europeni, de către Compania de Apă, pentru nodernizarea infrastructurii de apă şi canalizare.
Eu am insistat foarte mult pe proiecte, pe atragerea de fonduri. Am pregătit proiecte pe POR, pe care le vor duce la îndeplinire cei care conduc acum CJA, cele mai importante fiind cele legate de drumurile Arad – Şiria – Seleuş şi Arad – Felnac – Secusigiu – limită cu judeţul Timiş şi legătura de la Lipova, prin Neudorf, cu Timişoara.

– Să vorbim puţin mai mult şi despre Sănătate, domeniu sensibil la Arad, care este fruntaş pe ţară la mai multe boli…
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, proiectele majore sunt cele care vizează modernizarea şi dotarea cu aparatură a Ambulatoriului şi a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, care se pot face prin POR. Şi, poate cel mai important, ţinând cont de incidenţa mare a cancerului în judeţul Arad, este proiectul legat de realizarea, în clădirea de pe Vicenţiu Babeş, a unui Centru de Radioterapie, prin extinderea secţiei de Oncologie, proiect în valoare de 12, 5 milioane de euro, negociat de mine în decembrie 2014 cu partea maghiară, pe programul transfrontalier România – Ungaria. Ar mai fi şi construirea unei maternităţi noi…

– Unde şi din ce bani?
Noi am ales prima dată locaţia de pe Vicenţiu Babeş, care iniţial a primit un acord de principiu de la Primărie, după care ni s-a spus că din motive de regim de înălţime a clădirii nu se mai poate construi acolo. Astfel că, din punctul meu de vedere, soluţia este ca Primăria să pună la dispoziţie un teren. Cred că terenul din Subcetate este unul care poate fi folosit în acest sens iar Primăria şi Consiliul Judeţean să pună bani împreună pentru construirea maternităţii. Proiectul ar fi în valoare de 8 – 9 milioane de euro, pentru a avea o maternitate dotată la cel mai înalt nivel. Studiul de fezabilitate este finalizat şi se află la CJA.

– O să vreau să trecem puţin să vorbim despre politică dar nu înainte de a vă întreba ce părere aveţi despre banii pe care Consiliul Judeţean va trebui să-i returneze în cazul lucrărilor de la Ambulatoriul Spitalului Judeţean.
Ceea ce s-a întâmplat în acest caz este un exemplu tipic de decizie infantilă din punct de vedere administrativ. Practic, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean s-a denunţat unilateral un contract valabil, aflat în derulare. Dacă făceam şi eu aşa în 2012, când DNA a ridicat o grămadă de documente de la CJA? Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat? Cât am fi pierdut? Dar nu am făcut-o, pentru că am avut responsabilitatea cheltuirii banilor publici. Eu am continuat proiectele şi le-am finalizat, în folosul arădenilor.

– Să trecem la politică. Cum comentaţi rezultatele alegerilor locale?
Rezultatul este unul normal, având în vedere situaţia politică din Arad, cu două obiecţii la cele două partide mari: PNL şi PSD. Este vorba despre pierderea de către PNL a zece primării, între care două de oraş, care vor avea o influenţă mare la alegerile din toamnă şi care vor fi foarte greu de recuperat în următorul ciclu electoral. La PSD remarc aceeaşi strategie slabă pentru municipiu, coroborată şi cu acţiunea domnului Lupaş de subminare din interior, ceea ce arată că PSD nu reuşeşte să se echilibreze în municipiul Arad.

– Mai faceţi politică? Care este situaţia dumneavoastră în PNL?
Nu ştiu, nu mi s-a comunicat nimic de la partid sub acest aspect. Am reţinut doar o declaraţie de presă a domnului preşedinte Falcă, din 28 iulie 2015, din care am aflat că sunt exclus din partid.

– Ce spun foştii colegi, vă mai caută?
Da. M-am întâlnit cu primari, cu colegi din diferite eşaloane ale partidului, atât anul acesta cât şi anul trecut, şi le mulţumesc că au fost alături de mine. Au fost colegi atât din vechiul PDL cât şi din vechiul PNL.

– De la vârful organizaţiei v-a căutat cineva?
Da. M-au căutat doamna Claudia Boghicevici şi domnul Constantin Igaş, cu care m-am întâlnit şi am avut diferite discuţii.

– Gheorghe Falcă, cu care aţi format la un moment dat o echipă, v-a căutat?
Niciodată în această perioadă. Dar, având în vedere că-l cunosc de 20 de ani, nici nu am avut vreo emoţie că mă va căuta.

– Nu aţi candidat la alegerile locale din vară, deşi puteaţi să o faceţi. Alţii au făcut-o, deşi erau în aceeaşi situaţie ca şi dumneavoastră. De ce?
Nu am dorit. Cred că este de bun simţ să te dai la o parte în astfel de momente. Dar, aştept să mi se clarifice situaţia şi după aceea mai discutăm.

  1. Lasa Iotcule ca nu o sa-l cauti nici tu pe Falca atunci cand i-o veni randul :)))))

    Raspunde
  2. Asta in loc sa stea la parnaie asta da interviuri la ziar !Sper sa isi faca justitia datoria si sa ii dea cativa ani buni de parnaie precum si confiscarea averii!

    Raspunde
  3. domnule orlando toader, nu pot decat sa va felicit pentru acest demers jurnalistic.daca nicu s-qr uni cu remetean, ar duce pmp arad la senat.

    Raspunde
  4. nu stiu cui ar trebui sa ii fie mai mare rusine. lui Iotcu pt ca da interviuri dupa ce s-a compromis total si de ani de zile lumea stia ca e un spagar ordinar sau celor de la newsar pt ca publica acest interviu si incearca sa mai plombeze imaginea ciuruita a nesimtitului.
    Omul vorbeste despre succese in proiectele din sanatate si legate de spital cand el lua spagi tocmai din contractele de utilare a spitalului. Spaga din banii pentru sanatatea oamenilor!!!!
    nu simtiti ca va sufocati de indignare de la tupeul ordinarului?

    Raspunde
  5. orice s-ar spune dl Iotcu a fost un presedinte bun

    Raspunde
  6. Interviu a lui Orlando, obedientul Orlando, care ori a facut-o ca de fiecare data pentru un leu de suta ori s-a simtit dator sa-i faca un favor omului care l-a finantat din banii de „trandafir” ani de zile.

    Raspunde
  7. La intrebarea mai faceti politica, IOTCU raspunde : nu stiu, nu mai mi-a zis FALCA CE SA FAC!!! Voi nu va dati seama draji aradeni ca aste e MARIONETA lui Falconetti? TREZITI-VA!

    Raspunde
  8. Pentru fraieri.Un jurnalist oricum l-ar chema are dreptul si obligatia sa faca interviuri cu oricine .Cu hoti, criminali, personalitati de orice fel daca considera ca poate da o stire.

    Raspunde
  9. Foarte bine ca dat interviu.

    Raspunde
    • Subscriu!Pana la proba contrarie,nu dam noi verdictul…De altfel niciunul din cei care au comentat ca a luat spaga nu a fost de fata la primirea mitei!
      JUSTITIA SA-SI FACA TREABA!CU TOTI CEI BANUITI…

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.