Autoritățile, în ALERTĂ: Inundațiile au trecut. Ce PERICOL îi paște acum pe arădeni

Autoritățile, în ALERTĂ: Inundațiile au trecut. Ce PERICOL îi paște acum pe arădeni

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad atenţionează locuitorii asupra luării unor măsuri necesare pentru a preveni îmbolnăvirile, în contextul inundațiilor produse în municipiu și județ.

Direcția de Sănătate Publică a judeţului Arad, în colaborare cu alte instituții cu responsabilităţi în astfel de situații, participă la acțiuni pentru identificarea fântânilor și izvoarelor inundate, instruirea populației privind modul de igienizare si dezinfecție a acestora, recoltarea de probe de apă, informarea privind consumul apei, identificarea grupelor de populație cu risc: Gravide, nou-născuți, bolnavi cronici, imobilizați etc.

Iată ce le transmite DSP cetățenilor din zonele care au fost inundate:

MĂSURI ÎN CAZUL SURSELOR INDIVIDUALE DE APĂ (FÂNTÂNI)

Deoarece consumul de apa din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate și analizate prin laboratoarele Direcției de Sănătate Publică. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă și răcită. Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei.

Instrucțiuni generale pentru dezinfecția fântânilor

În vederea dezinfecției, fântâna se golește și se curăță, după care se lasă până se umple cu apă și se calculează volumul acesteia.

Dezinfecția fântânii se face cu substanțe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina etc.

Fântâna se acoperă cu capac și, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână și se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operațiunile de dezinfecție a fântânii să fie făcute seara.

Varul nestins (piatra de var) se utilizează introducând circa 5 – 6 kg la 1 mc de apă. Se lasă apa în contact cu varul timp de 24 ore timp în care apa din fântână nu este utilizată. După acest interval fântâna se goleşte din nou, până ce apa nu mai conţine urme de lapte de var. Se aşteaptă până când apa se ridică la nivelul ei obişnuit, după care fântâna se poate da în folosinţă.

MĂSURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI ȘI DEȘEURILOR SOLIDE

Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adică se va proceda la îndepărtarea sedimentelor și deșeurilor aduse de apă și apoi se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă 5 – 10 % (var cloros,  cloramina). Sedimentele și deșeurile se vor depozita în locuri special amenajate și vor fi dezinfectate de asemenea cu soluții clorigene.

MĂSURI PENTRU IGIENIZAREA GRUPURILOR SANITARE ȘI LATRINELOR

Perimetrul closetelor individuale (scaunul și cabina) se va spăla și dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna 2 – 3 găleți cu soluție clorigena 5 – 10 %.

MĂSURILE PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN BOALĂ DIAREICĂ ACUTĂ, HEPATITĂ A ETC.

Pentru a preveni îmbolnăvirile, populaţia din zonele afectate de inundaţii  trebuie să cunoască şi să respecte regulile elementare de igienă:

  • să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet;
  • să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi răcită;
  • să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
  • să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;
  • să evite expunerea prelungita la frig/umezeală,
  • să păstreze alimentele în condiţii igienice;
  • să respecte igiena individuală;

La primele semne de boală (greţuri, vărsături, scaune diareice, dureri abdominale, febră) să se prezinte la cel mai apropiat medic/unitate sanitară.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.