Investiție importantă în sistemul de apă al județului Arad

Investiție importantă în sistemul de apă al județului Arad

Consiliul Județean Arad a preluat patrimoniul Aqua Trans Mureș, societate aflată în faliment.

Aqua Trans a fost înființată în 2011, având ca scop facilitarea exportului de apă din județul Arad către județul Bekes din Ungaria. Partenerii maghiari au făcut investiții în această gospodărie de apă de aproximativ 5,5 milioane de euro, iar în urma licitației, Consiliul Județean a preluat aceste bunuri cu 809.157 lei, adică 162.000 de euro.

„Am preluat aceste bunuri la un preț foarte avantajos, practic un preț de 34 de ori mai mic decât investiția inițială. În plus, din exploatarea rețelelor respective Consiliul Județean va încasa permanent o redevență anuală, ceea ce înseamnă o sursă suplimentară de câștig pentru instituție. Dar, înainte de toate, prin această investiție se va putea rezolva problema livrării de apă potabilă pentru circa 50.000 de locuitori, din vestul și nord-vestul județului”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Consiliul Județean a plătit deja un avans pentru achiziționarea activelor Aqua Trans Mureș, în valoare de 72.726 lei, urmând să achite și diferența de sumă până la 809.157 lei, bunurile constând în: 

* Clădire administrative și birouri, stație de pompare și teren în Șimand – 296.278  lei;

* Instalație de aducțiune, instalație de refulare, instalație de alimentare cu energie electrică, stocuri (specifice rețelelor de apă – țevi, vane etc.), mobilier și calculatoare, 3 pompe tip OMEGA, 3 posturi transformare – 500.100 lei;

* Mijloace de transport (un autoturism) – 12.779 lei.

Gospodăria de Apă achiziționată este amplasată în proximitatea drumului județean Curtici-DN79-Sântana, dispune de rezervoare de apă, clădiri, instalații sub și supraterane și va putea asigura înmagazinarea apei din forajele existente, dezinfecția și tratarea apei. Volumul de apă înmagazinat va asigura o rezervă suplimentară pe liniile de alimentare Curtici-Dorobanți-Iratoș-Variașu Mare-Variașu Mic, respectiv Sântana-Macea-Olari-Caporal Alexa. Alte oportunități ivite ca urmare a preluării noii Gospodării de Apă sunt asigurarea unor surse suplimentare în condiții de secetă, creșterea gradului de conectivitate al cetățenilor, implicit creșterea confortului acestora, dar și creșterea siguranței privind combaterea incendiilor.

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.