Invitaţie la drumeţie şi ciclism montan pe traseul turistic montan Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu

Invitaţie la drumeţie şi ciclism montan pe traseul turistic montan Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu

Salvamont Arad anunţă, în urma patrulărilor efectuate pe traseele turistice din zona Hăşmaş, Munţii Codru-Moma, că toate traseele montane şi de ciclism montan din zonă sunt practicabile.

Traseul turistic: Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu

Masivul montan: Munţii Codru-Moma

Marcaj: Bandă galbenă

Lungime: cca.12,4 km

Timp de mers: cca. 4 ½ h

Diferenţa de nivel: urcare cca. 950 m

Grad de dificultate: Mediu, necesită o pregătire fizică moderată, efort susţinut doar pe unele porţiuni ale traseului

Sezonalitate: Tot timpul anului

Nivel de echipare necesar: Echipament de drumeţie de complexitate medie (încălţăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană şi apă)

Posibilităţi de recreere: Drumeţie, ciclism montan (parţial Valea Hăşmaş cca. 9 km)

Obiective pe traseu: Belvedere Vârful Pleşu

Acces în zonă: Ruta auto: Arad – Şiria – Pâncota – Ineu – Bocsig – Beliu – Hăşmaş cca. 90 km

Descrierea detaliată a traseului: Traseul turistic Haşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu (marcaj bandă galbenă), cu o lungime de circa 12,4 km, porneşte din centrul localităţii Hăşmaş, de la intersecţia cu drumul spre localitatea Clit. Din dreptul Primăriei traseul continuă pe drumul din localitate, traversează podul rutier şi după depăşirea ultimelor case, urmează drumul forestier de pe Valea Hăşmaş încă circa 7 km până în apropierea Cabanei Silvice Prisaca.

De lângă Cabana Silvică Prisaca, unde este instalat un stâlp cu indicatoare de direcţie, traseul traversează valea spre dreapta şi urcă pe un drum forestier. După circa 1,6 km traseul părăseşte acest drum, urmând o potecă prin pădure, ca după circa 1,8 km să ajungă pe Vf. Pleşu (alt. 1112 m), cel mai înalt vârf al Munţilor Codru-Moma, unde se deschide un punct de belvedere.

Din localitatea Hăşmaş mai pot fi parcurse şi 4 trasee de ciclism montan:

  • Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Cabana Silvică Prisaca de circa 9 km şi o diferenţă de nivel de 345 m;
  • Hăşmaş – Clit – Valea Beliu de circa 10,9 km şi o diferenţă de nivel de 480 m;
  • Hăşmaş – Urvişu de Beliu – Valea Urviş de circa 9,6 km şi o diferenţă de nivel de 260 m;
  • Hăşmaş – Comăneşti – Agrişu Mic – Botfei – Valea Sirimpăul de circa 18,2 km şi o diferenţă de nivel de 480 m.

Reprezentanţii Salvamont Arad atenţionează că din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.

Trasele de drumeţie şi ciclism montan din comuna Hăşmaş, judeţul Arad, au fost amenajate de Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, cu sprijinul Primăriei Hăşmaş. „Precizăm că toate traseele turistice din zona staţiunii Moneasa, Munţii Codru-Moma, puternic afectate de urmările furtunii violente din după-masa zilei de 17 septembrie 2017, cât şi sectorul cuprins între Vf. Diedoviţa şi Vf. Livorscu (Creasta Principală a Munţilor Zarand) de pe traseul turistic Şoimoş – Cetatea Şoimoş – Creasta Şoimoşului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră), rămân în continuare închise”, afirmă reprezentanţii Salvamont Arad.

„Salvamont Arad recomandă turiştilor să nu planifice drumeţii pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea recomandăm prudenţă şi o planificare atentă a drumeţiilor pe toate traseele turistice din judeţ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuţi, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor. Reamintim turiştilor că, în cazul în care întâmpină dificultăţi, pot apela Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutor. Vă dorim să aveţi parte de drumeţii cât mai plăcute!”, mai precizează reprezentanţii Salvamont Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.