Ioan Cristina: „PSD e interesat de agricultură doar în campaniile electorale!”

Ioan Cristina: „PSD e interesat de agricultură doar în campaniile electorale!”

Senatorul liberal Ioan Cristina spune că s-a săturat de promisiunile electorale ale celor din PSD, care odată cu apropierea campaniei parlamentare își asumă angajamente nerealiste.

„În ultima perioadă am auzit, ca în fiecare an electoral, de o reformă a politicilor agricole aplicate în România. Avem promisiuni legate de reabilitarea și dezvoltarea sistemul de irigații care până acum nu au rămas decât în stadiu de pre-proiect, nu avem la nivelul Ministerului Agriculturii nici măcar studii de fezabilitate pe acest subiect. Se pot observa promisiuni legate de sprijinirea dezvoltării localităților rurale, dar s-a demonstrat că inclusiv finanțările pe fonduri europene au fost date pe criterii de “clientelism” politic, chiar dacă teoretic și așa-zis transparent au fost stabilite anumite cerințe de îndeplinire a eligibilității acordării acestor finanțări, de fiecare dată avem contestații privind modul lor de aplicare. De exemplu, avem localități atât în Arad cât și la nivel național care au aplicat pe aceeași măsură atât în vechiul format de acordare a finanțărilor pentru dezvoltarea satului românesc cât și pentru noul format de cel puțin 4 – 5 ori. Nici până acum, cu toate criteriile de eligibilitate îndeplinite, nu au obținut finanțare necesară infrastructurilor de drumuri rurale, școli, grădinițe, etc. Deci, la nivel național doar cel mult 30-35% dintre comune au obținut un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (program gestionat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale aflat în subordinea și gestionarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), restul se descurcă cu ajutorul factorului politic local sau național și cu finanțările primite de la bugetul de stat sau chiar cu veniturile proprii“, a declarat Ioan Cristina, senatorul PNL Arad.

„Să nu uităm faptul că în cei 26 de ani de democrație nu s-a încercat stabilirea unei politici agricole comun acceptată de toate forțele politice, altfel spus nu s-a creat premise unei strategii de țară privind agricultura și dezvoltarea satului românescîn care să fie evidențiate direcțiile de finanțare și acțiunile unanim acceptate de toate formațiunile politice, sociale și economice pentru sistematizarea, dezvoltarea strategică a domeniilor competitive și de bază în această ramură importantă a economiei naționale. Altfel spus, trebuie să se găsească consensul tuturor forțelor și grupurilor de interese în așa fel încât să dezvoltăm sistemul agricol și rural românesc, mai precis să știm că avem o politică pentru cel puțin 10 ani în domeniul irigațiilor, în domeniul zootehniei, în domeniul culturilor arabile, în domeniul silviculturii, a pisciulturii. De vorbe și promisiuni suntem sătui toți, mai ales fermierii și toți cei care trăiesc din rodul pământului. Este timpul să avem maturitatea de a munci și a lua o decizie strategiciă pentru viitorul celor din mediul rural”, a precizat senatorul Cristina.

Pe de altă parte, primarul comunei Seleuș, Cristian Branc, spune că rezultatele comunei sale se datorează în mare parte senatorului liberal Cristina, iar că parlamentarii din opoziție apar în comuna sa doar în prag de alegeri. „Sunt bucuros să anunț public faptul că am reușit să încheiem un proiect pe Ordonanţa de urgenţă nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, al treilea proiect de asfaltare care s-a derulat în comuna Seleuș. Urmează demararea proiectelor pentru încă două drumuri, acestea fiind deja în stadiul de licitație. Am intrat într-un program de reabilitare a celor trei școli din Seleuș, proiect care va intra în faza de finanțare începând din această toamnă, costul aproximativ al proiectului fiind de 2,5 milioane ron“.

„Toate aceste proiecte pentru dezvoltarea comunei Seleuș nu le-aș fi putut realiza fără sprijinul domnului senator, Ioan Cristina. Pentru mine și cetățenii comunei Seleuș, senatorul Cristina este un adevărat sprijin în ceea ce privește atingerea obiectivelor localității noastre. Spre deosebire de alți parlamentari care vin la noi doar în campanii electorale, senatorul Cristina a muncit pentru județul nostru, iar acest lucru se vede“, a precizat Cristian Branc, primarul Seleușului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.