Ioan Gergely, EROU ARĂDEAN, a împlinit 104 ani! Cum a fost SĂRBĂTORIT (FOTO)

Ioan Gergely, EROU ARĂDEAN, a împlinit 104 ani! Cum a fost SĂRBĂTORIT (FOTO)

Gergely Ioan s-a născut la debutul Primului Război Mondial pe pământuri mureșene.

La împlinirea vârstei de 24 de ani a fost încorporat pentru prima dată (contingentul 1938) la o unitate militară din Târgu Mureș unde a și făcut stagiul de pregătire A servit ca militar în termen pe o perioadă de 6 ani dintre care 3 ani la unitatea din Târgu Mureș și 3 ani pe front, cea mai mare parte în luptele pentru dezrobirea Ardealului și în Ungaria. În toată această perioadă a reușit să își viziteze familia doar de 2 ori. La lăsarea la vatră, după terminarea războiului, a fost obligat să călătorească pe jos pentru a ajunge acasă. La sosirea în localitate fost verificat de soldați ruși cu privire la statutul său și locurile unde a luptat pe timpul războiului.

Neabsolvind decât cursurile școlilor care au fost posibil a fi urmate înainte de începerea războiului, s-a angajat în domeniul silviculturii unde a muncit până la ieșirea la pensie. S-a mutat în Banat în anii 60 stabilindu-se în localitatea Secusigiu unde a construit o casă și s-a căsătorit cu Rozalia cu care a are șase copii – Ioan, Emilia și Daniela, Gheorghe, Maria și Minodora. Un nefericit accident de muncă i-a cauzat pierderea unui ochi ceea ce i-a determinat o grea perioadă de depresie. Soția sa a împlinit și ea vârsta de 96 de ani în iunie anul trecut.

Cu ocazia împlinirii venerabilei vărste de 104 ani, Gergely Ioan a fost vizitat de o delegație a Ministerului Apărării Naționale condusă de Lt. Roxana Manolache din cadrul Batalionului CIMIC. La eveniment a participat și primarul localității Secusigiu, Cheșa Ilie. Participanții i-au urat veteranului din inimă „La mulți ani”, i-au oferit un frumos tort aniversar și, în condiții de strictă siguranță epidemiologică, au depănat amintiri legate de activitatea acestuia pe timpul războiului și de viața sa de după terminarea acestuia.

„La împlinirea vârstei de 104 ani Filiala Județeană Cultul Eroilor «Detașamentul Păuliș» și Filiala Județeană «Ziridava» a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Arad îi doresc celui mai longeviv erou al județului un din suflet La muți ani, sănătate și viață cât mai lungă și îl asigură de respectul generațiilor trecute și viitoare pentru efortul și sacrificiul făcut pentru apărarea țării în momentele de grea cumpănă ale celui de al doilea război mondial”, se arată pe pagina Filiala Județeană Arad a Cultului Eroilor „Detașamentul Păuliș”.

Foto: Col.(Rz) Sandu Crișan

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.