Ioan Tolan a plecat să sculpteze suflete…

Ioan Tolan a plecat să sculpteze suflete…

A încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici arădeni, sculptorul Ioan Tolan, distins cu numeroase premii, autor al unor lucrări de artă monumentală, informează conducerea Filialei Arad a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP).

Ioan Tolan s-a născut în 7 iunie 1927, în municipiul Arad, pe parcursul carierei sale fiind distins cu numeroase premii pentru lucrările sale.

A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa prof. Boris Caragea, între anii 1948-1949, şi St. Petersburg (I. A. P. Repin) – prof. Krestowski şi Kerzin, între anii 1949-1955.

A avut expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. A primit Premiul Special UAP pentru sculptură şi este fondator al filialei UAP Arad şi a Liceului de Artă „Sabin Dragoi” din Arad.

În anul 2002 Ioan Tolan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad iar în anul 2007 Consiliul Judeţean Arad i-a acordat Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră.

Printre lucrările lui Ioan Tolan se numără monumentele ridicate în memoria unor personalităţi precum Avram Iancu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Iosif Petchovschi, Ioan Suciu, Ştefan Cicio – Pop, Isaia Tolan, dr. Corneliu Bârsan.

De menţionat că ultima lucrare importantă a artistului ar fi putut fi Monumentul Marii Uniri de la 1918, proiectul artistic conceput de Ioan Tolan fiind desemnat câştigător al concursului organizat în urmă cu circa 10 ani de către Asociaţia pentru pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, cu sediul în municipiul Arad.

Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanţarea realizării monumentului şi a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanţilor asociaţiei arădene. Proiectul câştigător, anunţat în toamna anului 2007, aparţine sculptorului braşovean Florin Codre, acesta primind pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii.

Dar, cu toate că au trecut 8 ani de atunci, monumentul nu a ajuns încă la Arad, iar Ministerul Culturii se află în litigiu cu sculptorul braşovean, care ar fi realizat monumentul, din câte se pare, tocmai în China, încercând să recupereze banii, sau să-l determine pe sculptor să-şi ducă la bun sfârşit angajamentele asumate.

Sculptorul Ioan Tolan va fi înhumat marţi, în Cimitirul „Eterntatea” din Arad.

Sursa: Agerpres

Foto: Foaia Românească

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.