ITM a depistat la Arad sute de persoane care munceau „la negru”

ITM a depistat la Arad sute de persoane care munceau „la negru”

Inspectorii de muncă arădeni au aplicat amenzi de peste 1.400.000 de lei pentru munca „la negru”.

De la începutul anului și până în prezent, inspectorii de muncă arădeni au depistat 590 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor și lucrătorilor deopotrivă, ridicându-se la 1.454.500 lei.

Pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au continuat acțiunile de control în scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii de pe raza județului Arad.

O primă acțiune s-a desfășurat la beneficiarii muncii prestate cu zilieri, următoarea, de tip campanie națională, fiind axată pe identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activiatea în domeniile de fabricare a produselor de brutărie, a produselor făinoase precum și la cei care se ocupă cu întreținerea și repararea autovehiculelor.

Munca prestată fără forme legale este un fenomen extrem de nociv, atât pentru angajatori cât și pentru lucrători, întrucât atrage consecințe sociale și economice negative.

O consecință directă o reprezintă lipsa de protecție socială a lucrătorului, acesta nebeneficiind de drepturile conferite de un contract individual de muncă: concediu de odihnă remunerat, concediu medical în cazul incapacității de muncă, lipsa dreptului la pensie precum și la indemnizație de șomaj în cazul desființării locului de muncă, nesiguranța plății muncii prestate și nu în ultimul rând neasigurarea condițiilor prielnice de lucru.

Este evident că și angajatorul care nu încheie contract individual de muncă cu lucrătorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l trage la răspundere pentru eventualele prejudicii cauzate, fiind totodată pasibil de amendă pentru încălcarea legislației muncii.

Tot în acest context, în săptămâna care s-a încheiat, platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată, al cărei membru este și Inspecția Muncii, împreună cu Comisia Europeană, a desfășurat sub denumirea #EU4FairWork, o Campanie europeană de conștientizare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.

„Putem afirma că toate acțiunile întreprinse au fost atât pentru verificarea respectării normelor legale dar în egală măsură și de îndrumare, de intrare în legalitate, acolo unde s-au constatat deficiențe. Cu toate acestea, de la începutul anului și până în prezent, inspectorii de muncă au depistat 590 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor și lucrătorilor deopotrivă, ridicându-se la 1.454.500 lei”, precizează conducerea ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.