Iustin Cionca a răbufnit: „Gata, s-a găsit motiv de supărare nouă”

Iustin Cionca a răbufnit: „Gata, s-a găsit motiv de supărare nouă”

Președintele Consiliului Județean Arad (CJA) a răbufnit după ce în ultima perioadă conducerea CJA a fost acuzată de incompetență pentru felul în care a gestionat fondurile alocate prin intermediul unui proiect european Spitalului Județean Arad.

„Gata, s-a găsit motiv de supărare nouă: am dus 18,6 milioane de lei dintr-un proiect european pentru Spitalul Județean, iar din această sumă 270.000 de lei, adică 1,5%, vă trebui plătită de Consiliul Județean. Și ce spun acum cei care nu au accesat în viața lor un proiect? „Cuuum, Consiliul Județean va plăti 270.000 de lei?! Incompetență!!!” Păi nu, chiar nu e incompetență, pentru că rămânem cu 18, 4 milioane de lei, bani care au ajutat spitalul în cel mai greu episod al existenței sale! Și acum, să explic pe îndelete celor care au și răbdare să se informeze și nu citesc doar postările de scandal. Consiliul Județean Arad a adus anul trecut 18,6 milioane de lei pentru lupta cu pandemia COVID 19 prin Programul Operațional de Infrastructură Mare!

Din cele 18,6 milioane de lei, 933.000 au fost alocate pentru amenajarea Spitalului de Campanie Expo cu asigurarea condițiilor prevăzute în memoriul tehnic, conform HCJ nr. 106/09.04.2020, pe baza referatului de necesitate întocmit de Spitalul Județean Arad. In cele 933 de mii de lei  s-au prevăzut următoarele: 10 buc containere simple, 8 containere tip duș, 4 containere tip toaletă, un tunel de decontaminare, un pult de supraveghere și 3650 mp de pardoseală tip linoleum.

Și mai fac aici o precizare. Pe alocuri prin presă și la anumiți politicieni circulă informații că s-au cheltuit 3 milioane de euro pentru Spitalul de Campanie de la Expo. Este o informație falsă. Din suma de 18,6 milioane de lei, au fost considerate cheltuieli neeligibile aprox. 270.000 lei, adică 1,5%! Asta înseamnă că am adus, practic, din fonduri europene 98,5% din banii necesari! Dacă de la bun început vă întrebam: contribuim cu 1,5% din sumă să aducem 18,4 milioane pentru Spital, credeți că ar fi refuzat cineva? Fac aici încă o precizare: cheltuielile neeligibile nu sunt cheltuieli ilegale, ele au fost realizate pentru nevoile pacienților și respectând prevederile legale. Chiar dacă cheltuielile vor rămâne neeligibile, suma respectivă a fost folosită în interesul pacienților, pentru echipamentele necesare spitalului. Mai mult, Ministerul Sănătății ne-a transmis inițial, în iulie 2020, că aceste cheltuieli sunt eligibile! Da da, chiar așa! S-a considerat că eligibilitatea cheltuielilor cuprinse în cererea de finanțare va fi analizată ulterior depunerii, ceea ce s-a și întâmplat. În procesul de evaluare a proiectului, conform procedurii, AMPOIM a solicitat și a obținut avizul Ministerului Sănătății nr. NT 6356/31.07.2020, ocazie cu care toate dotările și amenajările necesare funcționării Spitalului de campanie EXPO au fost considerate eligibile, condiție in care toate cheltuielile efectuate au fost rambursate integral.

Urmare verificărilor ulterioare, Direcția Generală Programe Europene Infrastructura Mare din cadrul Ministerului  Investițiilor și Proiectelor Europene  a transmis Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad,  Procesul verbal de  constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare pentru programele operaționale în cadrul obiectivului convergență, nr. 94807/30.09.2021, ocazie cu care au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă totală de 260.428,49 lei reprezentând contravaloarea pultului de supraveghere – 8.732,48 lei si pardoselii de tip linoleum – 251.696,01 lei. Sigur, ne putem judeca pentru această sumă, și nu neapărat pentru ea, ci pentru un principiu: dacă un minister ne dă undă verde pe niște cheltuieli, nu poate veni apoi o autoritate să ne spună că am greșit atunci când am fost de bună credință și am ascultat de minister!

Dar poate că alta este morala aici: poate că opinia publică ar trebui să fie mai atentă și să nu creadă orice declarație sforăitoare de politician care cerșește atenție. Îi felicit pe colegii mei de la Consiliul Județean care lucrează pe proiecte și care demonstrează că, cu bani puțini, se pot aduce la Arad finanțări consistente, fie că vorbim despre drumuri, fie că vorbim despre sistemul de sănătate publică!”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

  1. de ce nu a venit atunci cu explicatiile sumelor ? daca tot e transparenta …

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.