Iustin Cionca: „Aradul pierde peste 45 de milioane de euro! Toate marile proiecte ale județului riscă să fie blocate”

Iustin Cionca: „Aradul pierde peste 45 de milioane de euro! Toate marile proiecte ale județului riscă să fie blocate”

Județul Arad riscă să piardă în anul 2018 proiecte în valoare de peste 134 de milioane de euro, dacă bugetul pe anul viitor va fi votat de parlamentari în forma actuală.

După ultimele modificări și calculele realizate joi dimineață, Consiliul Județean ar rămâne fără aproximativ 10 milioane de euro (iar localitățile județului, în total, peste 45 de milioane!), în condițiile în care pentru cofinanțarea proiectelor Consiliului Județean este nevoie de peste 6 milioane de euro.

„Inițial, calculul ne indica o pierdere de 35 de milioane de euro. Va fi sigur peste 45 de milioane, pentru că am fost anunțați că localitățile care au excedent bugetar nu vor mai primi în anul 2018 sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată! Este lovitură după lovitură, într-un moment în care toți ne așteptăm la un buget mai bun, nu la un măcel bugetar”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.

Astăzi, la sediul Consiliului Judeţean Arad, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Letiţia Stoian – primarul comunei Semlac, Petru Antal – primarul oraşului Pecica, Ioan Crişan – primarului comunei Vladimirescu, Mircea Braiţi – primarul comunei Buteni, consilierul județean Ioan Plaveți, administratorul public Gheorghe Stoian, directorii executivi Gheorghina Ribovici și Andrei Ando.

Iustin Cionca a cerut public societății civile să solicite tuturor parlamentarilor de Arad să facă amendamente pentru corectarea proiectului de buget, ca Aradul să nu piardă bani. Soluția ar fi creșterea procentului din impozitul pe venit care să rămână comunităților locale, în loc să fie dus la București, iar localitățile care au excedent bugetar să primească în continuare sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată.

„Chemăm alături de noi și societatea civilă ca împreună să solicităm parlamentarilor de Arad să pledeze de la tribuna Parlamentului ca banii Aradului să rămână acasă, să depună si să susțină amendamente în interesul legitim al fiecărei localități a Aradului și al fiecărui arădean! Județul Arad va pierde peste 45 de milioane de euro, în care includem aproximativ 16 milioane la municipiu, iar pe calculele noastre de ultimă oră aproximativ 10 milioane Consiliul Județean, un milion de euro orașul Curtici, sute de mii de euro fiecare oraș și comună! Și cele mai mici comune din județul Arad vor pierde între 50.000-100.000 de euro. Această prognoză înseamnă falimentul unor comune și blocarea marilor proiecte de dezvoltare! Fie că vorbim despre proiectele pe drumuri județene, proiectele transfrontaliere, investițiile în spitale și școli, sau chiar reparațiile curente și întreținerea localităților, TOTUL riscă să se blocheze”, a mai adăugat preşedintele Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean a explicat și de ce unele localități au excedent bugetar: fiindcă datorită Legii Achizițiilor Publice, sunt proiecte care nu se pot finaliza până la sfârșitul anului, iar banii sunt, implicit, necheltuiți. Ei intră în excedent și sunt folosiți, anul următor, pentru finanțarea lucrărilor”.

Iustin Cionca le-a cerut public parlamentarilor să corecteze și Legea Achizițiilor Publice, să stabilească surse de compensare pentru majorările salariale și ca localitățile care s-au gospodărit bine și au un excedent să nu primească bani mai puțini de la bugetul de stat.

Apel către societatea civilă arădeană

Iustin Cionca lansează un apel către societatea civilă, în care îi îndeamnă pe arădeni să pledeze împreună pentru ca județul Arad să nu intre în faliment:

„În ultimele zece zile am prezentat zilnic sumele pe care comunele, orașele, municipiul și Consiliul Județean Arad le vor pierde dacă actualul proiect de buget al Guvernului intră în vigoare sub forma în care a fost propusă. Să pledăm împreună ca județul Arad să nu intre în faliment.

Județul Arad va pierde peste 45 de milioane de euro, în care includem aprox. 16 milioane la municipiu, iar pe calculele noastre de ultimă oră aprox. 10 milioane  Consiliul Județean, un milion de euro orașul Curtici, sute de mii de euro fiecare oraș și comună! Și cele mai mici comune din județul Arad vor pierde între 50.000-100.000 de euro!

Această prognoză înseamnă falimentul unor comune și blocarea marilor proiecte de dezvoltare! Fie că vorbim despre proiectele pe drumuri județene, proiectele transfrontaliere, investițiile în spitale și școli, sau chiar reparațiile curente și întreținerea localităților, TOTUL riscă să se blocheze.

La nivelul Consiliului Județean, proiectele pentru care trebuie să punem cofinanțare, cu un impact asupra vieții a 450.000 de arădeni, au o valoare totală de 134.050.000 euro.

Valoarea cofinanțării Consiliului Județean, necesară a fi prevăzută în bugetul nostru este de 6.408.000 euro.

 

Proiectele sunt:

POR:

Centura Aradului , constuirea DJ 682 C- legătura DN 69cu DN 7(11 km, pasaj peste calea ferată, pod peste Mureş).

Valoarea proiectului: 35 milioane de euro

Bugetul Consiliului Județean: 1.100.000 euro

Proiect cu documentația în derulare!

 

Modernizare DJ709 km 0+800…30+700 Arad – Pâncota şi reabilitare DJ792C, km 0+000…21+000 şi 26+000…36+300 Buteni – Pâncota.

Valoarea proiectului: 31.000.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 900.000 euro

 

Modernizare DJ 709E km 9+200…16+600 Sânpetru German – Limită judeţ Timiş.

Valoarea proiectului: 3.500.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 70.000 euro

 

Interreg:

Curtici-Macea-Sînmartin + centură Curtici; Sînmartin-Socodor; Socodor-Nădab

Valoarea proiectului: 11.200.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 2.500.000 euro

 

Modernizarea secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad

Valoarea proiectului: 1.000.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 20.000 euro

 

Extinderea pistelor de biciclete pe malul râului Mureş în judeţele Arad şi Csongrad

Valoarea proiectului: 2.700.00 euro

Bugetul Consiliului Județean: 50.000 euro

 

Noi tehnologii în prevenirea, diagnosticul şi tratamentul cancerului

Valoarea proiectului: 1.000.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 200.000 euro

 

Dotarea ISU cu echipamente moderne pentru Situații de Urgență

Valoarea proiectului: 1.200.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 25.000 euro

 

Extindere Unitatea de Primire Urgențe Spitalul Județean (Etapa 2)

Valoarea proiectului: 350.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 70.000 euro

 

Reabilitate Secție Infecțioase Adulți Spitalul Județean

Valoarea proiectului: 1.800.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 360.000 euro

 

PNDL:

Nădab-Seleuş (21,13 km)

Valoarea totală: 7.500.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 400.000 euro

 

Sânmartin-Olari-Caporal Alexa (23,54 km)

Valoarea totală: 10.400.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 340.000 euro

 

Bârsa-Moneasa-limită judeţ Bihor (28 km)

Valoarea totală: 17.800.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 560.000 euro

 

Construirea unui nou Spital de Psihiatrie, la Căpâlnaș

Valoare totală: 5.900.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 120.000 euro

 

Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad

Valoare totată: 3.700.000 euro

Bugetul Consiliului Județean: 80.000 euro

 

În anul 2017 județul Arad a avut buget ZERO la investiții ca urmare a deciziei Guvernului de a obliga administrațiile locale să suporte din resurse proprii creșterile salariale a personalului, fără a se acorda o sursă de compensare a pierderilor bugetare. Din banii de investiții s-au plătit salarii, iar excedentul, adică fondurile pe care le-am economisit în anul precedent, l-am folosit pentru lucrări.

În 2018 va fi și mai grav pentru că o parte din excedent a fost folosită pentru lucrările din 2017, iar Guvernul a decis ca administrațiile locale care au excedent să nu primească în anul 2018 sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată!

Cheltuielile de până acum trebuie suportate dintr-un buget diminuat drastic, conform proiectului. Scăderea impozitării de la 16% la 10%, fără a se acorda surse de compensare pentru administrațiile locale, va crea un blocaj general. Dacă județul nostru rămâne fără 45 de milioane de euro, se blochează dezvoltarea Aradului, vor fi afectate condițiile în care învață copiii arădeni, condițiile în care se tratează familiile arădene, condițiile în care trăim în județul Arad.

O soluție ar fi ca procentul din Impozitul pe Venit care rămâne adminsitrațiilor locale să crească, iar localitățile cu excedent să primească în continuare sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată, ca până acum. Astfel, o parte din pierderile preconizate ar fi compensate. Este o soluție la îndemâna statului, la care apelăm pentru rezolvarea rațională a acestei probleme grave.

Chemăm alături de noi și societatea civilă ca împreună să solicităm parlamentarilor de Arad să pledeze de la tribuna Parlamentului ca banii Aradului să rămână acasă, să depună si să susțină amendamente în interesul legitim al fiecărei localități a Aradului și al fiecărui arădean!

Vă rog să protejăm împreună patrimoniul Aradului, administrație și societatea civilă! Vă rog să fiți alături de noi în această luptă pentru viitorul Aradului, pentru investițiile importante ale locului în care trăim.”

Loading...
 1. Teleormaneanu Gh. 15 decembrie, 2017, 4:27 pm

  hai sa fim serios. Cea mai paguboasa guvernare a fost a lui Basescu si PDL- ului de unde vine Cionca. Oare de ce s-au ascuns in PNL, daca ar fii guvernat cinstt. Ei au parjolit tara, PDL – ul si acum vorbesc. Rusine!

  Raspunde
 2. adevarul e ca de cate ori psd a fost la guvernare ne-am umplut de investitii …..

  Raspunde
 3. Cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.
  Oare cum va mai justifica Falca&Cionca cresterea cu 25% a impozitelor si pierderile inventate?

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.