Iustin Cionca: „Este inadmisibil că prim-ministrul acceptă umilirea românilor de către Enel și alți furnizorii de utilități”

Iustin Cionca: „Este inadmisibil că prim-ministrul acceptă umilirea românilor de către Enel și alți furnizorii de utilități”

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat că este inadmisibil că premierul Mihai Tudose acceptă umilirea românilor de către unii furnizori de utilități și că există situații când oamenii stau fără energie electrică o săptămână. Iustin Cionca a reamintit dezastrul din județul Arad, unde după furtuna din luna septembrie au existat gospodării care timp de o săptămână au stat fără curent, situație care se repetă aproape la fiecare ploaie sau la fiecare vânt puternic!

Iustin Cionca a sesizat această situație, în scris, Președintelui României, Klaus Iohannis și premierului Mihai Tudose. Zilele trecute președintele Iohannis a răspuns adresei transmise de președintele Consiliului Județean Arad, însă premierul Tudose nu a considerat necesar să răspundă, în ciuda problemelor deosebit de grave sesizate de Iustin Cionca.

„Imediat după furtună, când a devenit foarte evident că ENEL este depășit de evenimente și sute de mii de arădeni au fost afectați din acest motiv timp de mai multe zile, m-am adresat președintelui României, domnului Klaus Iohannis, și premierului Mihai Tudose, cu solicitarea ca în Consiliul Suprem de Apărare a Țării să se pună în discuție și să se reglementeze intervențiile în caz de dezastre a furnizorilor de utilități. Să funcționeze și în cazul lor niște reguli, așa cum se întâmplă cu instituțiile publice. Am solicitat să se aibă în vedere că ENEL poate cauza probleme de siguranță națională, pentru că penele de curent afectează buna funcționare a spitalelor, a administrației, a unităților de învățământ, viața de zi cu zi a cetățenilor. Am atras atenția că în situațiile de urgență se intervine în doi timpi: instituțiile se mobilizează și acționează cu mare viteză, dar companiile private de care depind cetățenii au un ritm scăzut, o viteză mică în funcție de personalul pe care sunt dispuse să îl disloce și de utilajele pe care le au la dispoziție într-un anumit moment, într-un anumită localitate. Președintele României, în calitatea sa de conducător al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, m-a îndrumat către Guvern, care poate elabora normele legale necesare. Am transmis solicitarea mea și premierului Mihai Tudose de aproximativ o lună și jumătate, dar nu am primit niciun răspuns din partea Guvernului”, a declarat Iustin Cionca (foto).

În răspunsul Președintelui României se arată: „Propunerea dumneavoastră, referitoare la un plan de intervenții pentru eficientizarea acțiunilor în cazul producerii de calamități, reprezintă o problemă de competența și responsabilitatea legală și efectivă a Guvernului României, prin instituții desemnate legal și specializate în acest domeniu”.

Președintele Consiliului Județean Arad a retransmis astăzi Guvernului solicitarea referitoare la reglementarea intervenției furnizorilor de utilități deoarece, în continuare, numărul reclamațiilor transmise de arădeni este foarte mare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.