Iustin Cionca: „Pare că scopul Guvernului este să se rateze aniversarea Marii Uniri”

Iustin Cionca: „Pare că scopul Guvernului este să se rateze aniversarea Marii Uniri”

Cu șase luni în urmă, în data de 10 iulie 2017, președintele Consiliului Județean Arad transmitea Guvernului solicitarea de a fi luate în serios proiectele de aniversare a Anului Centenar.

Între timp, Guvernul nu a întreprins nimic în acest sens, riscând să compromită această mare sărbătoare a tuturor românilor. Premierul nu a răspuns scrisorii transmise de Iustin Cionca, deși potrivit legii avea obligația să o facă în termen de 10 zile.

„Consiliul Județean Arad a transmis 22 de proiecte Ministerului Culturii, în vederea finanțării investițiilor legate de Anul Centenar. Nu a existat niciun răspuns, nici din partea prim- ministrului, nici din partea ministrului Culturii! Din resurse proprii organizăm evenimente și realizăm investiții, dar constatăm un dezinteres total din partea parlamentarilor puterii, a miniștrilor și a Executivului atât față de județele de unde a plecat mișcarea unionistă și unde a germinat ideea statului național unitar român, cât și față de evenimentele de talie națională și internațională care să pună în valoare evenimentul istoric al realizării României moderne. Suntem deja în Anul Centenar și în continuare nu sesizăm nicio intenție de implicare a Guvernului României pentru ca aniversarea Marii Uniri să nu fie un fiasco la nivel național. Guvernul nu are absolut nicio strategie, nu a existat nicio consultare cu primarii și președinții de Consiliu Județean, deși am semnalat și solicitat public acest lucru. Nu există o corelare între județe, între evenimente, pare că scopul Guvernului este ca România să rateze aniversarea Marii Uniri. În loc să se aplece asupra acestei sărbători importante, care ne poate re-uni într-un context în care suntem mai dezbinați ca niciodată, majoritatea parlamentară este prea ocupată să își scape corupții, să elibereze deținuții din pușcării, să crească taxele pentru susținerea politicilor sale populiste dăunătoare pentru țară”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca (foto).

Pe plan local, Consiliul Județean, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad,  are o strategie de punere în valoare a contribuției Aradului la Marea Unire.

În prima lună a anului se organizează deja patru evenimente importante: la Secția de Artă a Complexului Muzeal al Județului Arad, în 23 ianuarie, premierea unui număr de 100 de arădeni pasionați de cercetarea istoriei locale, cu precădere a celor 100 de ani de la Marea Unire; tot în 23 conferința națională „Despre Mica Unire, la Arad, Capitala Politică a Marii Uniri” (cu participarea cercetătorului științific I dr. Cătălin Turliuc, de la Academia Română, Institutul de Istorie A. D. Xenopol Iași, și dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea București); în 24 ianuarie Gala Micii Uniri, recital extraordinar al Filarmonicii Arad la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”; în ultima săptămână a lunii deschiderea proiectului Deceniile Unirii, în cadrul căruia prezentăm câte o decadă din cele zece ale istoriei României moderne, de la aspectele vieții în perioada respectivă la moda vremii, apariții editoriale, contribuții științifice.

În această lună au început și lucrările la Sala Iuliu Maniu, de pe Bulevardul Revoluției 81. Consiliul Județean Arad va repune în circuitul cultural sala în care au fost negociate condițiile Marii Uniri, la Arad, și de unde au plecat cei mai importanți delegați la Adunarea Populară de la Alba Iulia.

Scrisoarea transmisă în 10 iulie 2017 Premierului României, de președintele Consiliului Județean Arad

„Domnule prim-ministru,

Constat cu îngrijorare că, deși a rămas mai puțin de jumătate de an până la demararea evenimentelor din cadrul Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județean Arad nu a primit niciun fel de informare referitoare la pregătirea celei mai importante sărbători a neamului românesc! Nu am fost consultați la nivel instituțional cu privire la Centenar și nu există o comunicare instituțională referitoare la corelarea activităților la nivel național în județele cu rol determinant în pregătirea și realizarea Marii Uniri.

Aradul este locul unde unioniștii au pregătit Marea Unire, locul unde Marea Unire a fost negociată și unde, după 1 Decembrie 1918, s-au dus literalmente lupte pentru apărarea Marii Uniri. De aceea, rolul Aradului în acest eveniment istoric nu poate fi ignorat sau negat. Astăzi se vorbește despre Alba Iulia ca oraș al Marii Uniri, dar și Aradul este cel puțin la fel de important. Este locul unde au activat și au pregătit Marea Unire Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Roman Ciorogariu, Ioan Flueraș, corifeii Marii Uniri.

Solicit Guvernului să ne transmită concret planul de măsuri avute în vedere pentru aniversarea Centenarului în județul nostru: ce sume sunt alocate, pentru ce tip de evenimente, ce investiții are în vedere Guvernul României la Arad, în 2018, în vederea punerii în valoare a contribuției Aradului la Marea Unire.

Riscăm să se transforme totul într-un hei-rupism tradițional, or evenimentul acesta chiar nu trebuie doar bifat! La Arad avem un plan de măsuri, știm exact ce vom face în fiecare lună a anului viitor și cum vom sărbători 1 decembrie 2018. Dar ceea ce ne propunem noi trebuie să corelăm cu ceea ce va realiza Guvernul, iar aici informațiile lipsesc total. Disensiunile politice din ultima perioadă au distras cu totul atenția de la marea sărbătoare a statului român și există pericolul ca ea să devină un apendice al conflictelor interpartinice care nu se mai încheie.

M-am adresat Dumneavoastră cu această solicitare întrucât constatăm că pregătirea Centenarului bate pasul pe loc.

Accentuez faptul că există o lipsă totală de comunicare, nu suntem informați despre activitățile care se preconizează. Pe diferite canale a ajuns la noi informația că Aradul nici nu va fi printre județele, respectiv municipiile cărora li se acordă o atenție specială cu acest prilej, ceea ce am considera inacceptabil!

În urma interpelărilor din Consiliul Județean Arad am decis să inițiez demersurile pentru a fi informați și consultați cu privire la organizarea Centenarului și pentru ca Aradul să primească respectul și atenția care i se cuvin în cadrul acestei importante sărbători.

                                             

Președintele Consiliului Județean Arad,

Iustin Cionca”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.