Je ne suis pas Charlie!

Je ne suis pas Charlie!

Atentatul de la începutul acestui an în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi jurnalişti de la Charlie Hebdo a revoltat o lume întreagă. Presa mondială a considerat atentatul drept unul la libera exprimare, la democraţie şi la valorile sale, la stilul de viaţă occidental. Liderii statelor europene, dar nu numai (au fost prezenţi şi şefi de state arabe), au mărşăluit pe străzile Parisului, în semn de solidaritate. Dimensiunile tragicului eveniment au devenit planetare.

Totul a pornit, atunci, de la o caricatură considerată ofensatoare pentru musulmani. Răspunsul generat a fost unul disproporţionat, soldându-se cu moartea a 12 persoane, iar milioane de oameni au empatizat atunci cu jurnaliştii de la Charlie Hebdo, cu familiile celor omorâţi. Tot atunci s-a născut celebrul slogan „Je suis Charlie!”.

Ei bine, la opt luni după nefericitul eveniment, Charlie Hebdo revine cu o caricatură controversată (foto). Inspirată (deşi eu cred că, mai degrabă, neinspirată) din dramatica moarte a micuțului sirian Aylan Kurdi, în vârstă de 3 ani, găsit înecat la malul mării în Turcia, caricatura este una menită să pună sub semnul îndoielii toată solidaritatea manifestată la începutul acestui an pentru Charlie Habdo.

Titlul caricaturii este „Emigranți, bine ați venit” iar bannerul face reclamă unui meniu 2 în 1 de la McDonalds. Deasupra imaginii sărmanului copil înecat este scris: „Atât de aproape de a ajunge“.

S-ar putea ca mesajul caricaturii să fie altul decât cel pe care-l înţelege toată lumea. Ar putea să se refere la preţul prea mare pe care îl plătesc imigranţii pentru o viaţă mai bună (de atunci, au mai murit şi alţi copii în încercarea de a trece Marea Mediterană).

Fotografia micuţului de 3 ani de pe plaja de la Bodrum rămâne însă emblematică pentru drama care se consumă sub ochii noştri. Imaginea sa nu merita transpusă într-o caricatură în care, la prima vedere, micuţul e luat la mişto…

Fie şi numai din acest motiv, spun simplu că, de această dată, „Je ne suis pas Charlie!”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.