Jocuri vechi și încă la modă în 2022

Jocuri vechi și încă la modă în 2022

Unele jocuri care au o vechime mai mare de un secol se bucură în continuare de o popularitate ridicată și sunt practicate adesea de oameni pentru se relaxa și distra.

Iată 5 dintre cele mai populare jocuri vechi:

1. Monopoly – Istoria acestui joc a început în urmă cu aproape 100 de ani. A fost inventat în timpul Marii Depresiuni din SUA, una dintre cele mai mari crize economice din istorie. Frații Darrow din Penslyvania își pierduseră locul de muncă și au creat acest joc care s-a dovedit a avea un succes uriaș. Peste 200 de milioane de exemplare de Monopoly au fost vândute, iar peste 500 de milioane de oameni au practicat acest joc. Regulile Monopoly sunt destul de simple: jucătorii avansează pe planșa de joc în funcție de numărul decis de zaruri și au posibilitatea să facă diverse achiziții imobiliare. Câștigător este cel care își bagă adversarii în faliment.

2. Baccarat – Nu este clar momentul în care a fost inventat acest joc, dar este clar că are o vechime considerabilă. Unele surse susțin că a fost inventat în secolul al XV-lea, în timp ce altele acreditează ideea că datează din secolul al XIX-lea. În orice caz, s-a bucurat și încă se mai bucură de un succes major. La începuturi, oamenii îl jucau în cazinouri, iar printre cele mai populare versiuni sunt Punto Banco, Chemin de Fer și Baccarat Banque. Pe măsură ce dezvoltările tehnologice au apărut, oamenii au descoperit că au posibilitatea să joace și baccarat online. O pot face atât în varianta clasică a jocului, cât și live, cu dealer. Ca o particularitate, în jocul de baccarat poți să pariezi pe mâna jucătorului, pe a casei sau chiar pe egalitate. Iar mâna câștigătoare este cea care se apropie cel mai mult de valoarea 9, fără să o depășească. La început, pe masă se împart două cărți pentru jucător și alte două pentru bancher. În unele cazuri se poate ajunge și la a treia carte extrasă pe masă. Cărțile de la 2 la 9 își păstrează valoarea, în timp ce Asul are 1, în timp ce J, Q și K valorează 0.

3. Rummy – Istoria acestui joc începe în jurul anului 1890, în Mexic. A devenit rapid popular în toate colțurile lumii, inclusiv în România. Este un joc de societate relaxant, tocmai bun pentru serile alături de familie sau prieteni. Se joacă în 2-4 persoane, iar un set de rummy are 104 piese, cu numere de la 1 la 13, în patru culori. Două dintre piese sunt considerate Jolly. Setul mai conține și patru table de lemn pe care fiecare jucător va încerca să alcătuiască suite și formații în așa fel încât să iasă câștigător.

4. Șeptică – Jocul se practică în doi sau trei oameni. Trebuie spus că regulile jocului de Șeptică sunt foarte simple, astfel că se vor folosi doar cărțile de la 7 în sus și așii. Fiecare participant va primi 4 cărți, iar după fiecare rundă se vor adăuga cărți noi. La final, câștigător este cel care are cei mai mulți ași sau decari.

5. Război – Un alt joc de cărți popular la întâlnirile între prieteni. La Război se folosesc toate cele 52 de cărți, care le sunt împărțite jucătorilor. Apoi, în fiecare rundă, fiecare jucător va lua cartea de sus din teancul său și o pune cu fața în sus în așa fel încât să fie vizibilă de toți participanții. Cel care are cartea cea mai mare câștigă runda. În schimb, dacă doi jucători au aceeași carte, vor întoarce atâtea cărți precum numărul afișat pe ea. Câștigătorul jocului de Război este cel care primește toate cărțile din pachet.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.