La Berlin a început vineri cel de-al treilea proces din cadrul celei mai mari acţiuni a forţelor de ordine europene, îndreptate împotriva furtului de buzunare organizat. Leonard C. (37 de ani) şi Cristina T. (35 de ani), acuzaţii din procesul care a început în capitala Germaniei, ar fi trimis la furat minori, precum şi propriii copii. Părinţii de origine romă, provenind din Iaşi, şi-ar fi instigat copiii la furt şi i-ar fi controlat zilnic, prin telefon, recurgând la „somaţii continue şi ameninţări“, după cum se menţionează în rechizitoriul procuraturii.
Cei doi minori, în vârstă de 12 şi 16 ani la momentul faptelor, se specializaseră în „furtul pe bandă rulantă”. Nu este vorba doar de frecvenţă acţiunilor, ci şi de locul predilect al faptelor.
Schema de lucru a hoţilor era următoarea: pe scările rulante din gări, un făptaş se apropia de victima aleasă, iar complicele său acţiona butonul de alarmă al dispozitivului de transport. Atacul la buzunare avea loc în timp ce atenţia victimei era deviată de oprirea bruscă a scărilor. Între păgubiţi, mulţi ar fi fost turişti aflaţi în vizită la Berlin.
Faptele pentru care sunt acuzaţi Leonard C. Şi Cristina T. au avut loc în intervalul de timp septembrie 2013 – martie 2014. Este vorba de 34 de furturi şi mai multe tentative nereuşite. Pe lângă faptul că părinţii şi-ar fi instruit şi trimis copiii la furat, ei sunt acuzaţi de controlul banilor dobândiţi prin furt, precum şi de organizarea transferurilor de bani către România.
Suspecţii au fost reţinuţi în luna aprilie a acestui an, în România. O lună mai târziu, ei au fost trimişi pentru a fi anchetaţi şi judecaţi în Germania. Avocaţii apărării au declarat, la începutul procesului din 28 octombrie, că inculpaţii nu vor face declaraţii privitoare la acuzaţiile care li se aduc.
Procuratura a solicitat, în cazul asumării faptelor, o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru bărbat şi trei ani pentru consoarta lui. Instanţă de judecată a prevăzut 19 zile de negociere: reducerea pedepsei, contra recunoaşterea vinei. Procesul va fi reluat în 15 noiembrie.
Acţiunea de urmărire la scară largă, europeană, a hoţilor de buzunare, a fost declanşată de razanta creştere a acestor infracţiuni la Berlin, în anul 2013. Bandele de hoţi au fost luate sub lupa şi s-a reuşit anchetarea a 79 de suspecţi, între care 54 de minori şi şapte „capi de bandă”.
În luna iunie a acestui an, trei persoane din Iaşi (o pereche şi fiul lor) au fost condamnate la pedepse de până la trei ani şi jumătate de detenţie. O lună mai târziu, o altă pereche din Iaşi a primit 23 de luni, respectiv doi ani şi 11 luni de închisoare.
Articolul a apărut și în HotNews.
Lasă un comentariu