Klaus Iohannis, VALIDAT de Curtea Constituțională în funcția de președinte

Klaus Iohannis, VALIDAT de Curtea Constituțională în funcția de președinte

Curtea Constituțională a României a confirmat vineri, cu unanimitate, rezultatele alegerilor prezidențiale și a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.

Șeful CCR Augustin Zegrean a precizat că i-a invitat pe cei doi președinți — cel ales și cel în funcție — la această ședință, dar și foști judecători de la CCR.

De la ora 12.00 are loc ceremonia de validare a rezultatului alegerilor, când lui Klaus Iohannis urmează să i se înmâneze un exemplar al actului de validare a rezultatului alegerilor.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Augustin Zegrean a precizat că președintele nou ales intră în funcție după depunerea jurământului, dar a adăugat că nu știe când va avea loc acest eveniment.

Zegrean a menționat că nu l-a invitat pe premierul Victor Ponta la ceremonie, ci doar pe președintele în funcție al României.

„Nu am șampanie. Protocolul nu permite. Nu am bani pentru așa ceva”, a spus, glumind, șeful CCR.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obținut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votării, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adică 64,10%.

Numărul de alegători care s-au prezentat la urne înscriși în listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat în altă secție de votare decât cea în care au fost arondați conform domiciliului — 1.569.668, iar numărul total al celor care au votat utilizând urna specială a fost de 106.955 persoane.

Din voturile exprimate, 166.111 au fost nule.

Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în străinătate a fost de 379.116.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.