Kuka, o companie germană de vârf în robotică, cumpărată cu peste patru miliarde de euro de chinezi

Kuka, o companie germană de vârf în robotică, cumpărată cu peste patru miliarde de euro de chinezi

Concernul chinez Midea are undă verde să preia producătorul german de roboţi Kuka. E un pas aproape dureros pentru nemţi şi nu numai. China face cumpărături în Europa într-un ritm care ne stimulează să învăţăm mandarină. Solicitarea de preluare a Kuka a trecut prin furcile caudine ale Ministerului Economiei german, care în final a agreat-o. Comisia de examinare a decis că ordinea publică şi securitatea în Germania nu sunt afectate prin acest acord.

Cu toate acestea, ministrul economiei şi vicecancelar german, Sigmar Gabriel (SPD), vrea să reînnoiască discuţia referitoare la „modul în care economiiile naţionale se raportează la concurenţă”, căci preţul oferit de chinezi pentru Kuka a eliminat orice altă oferta. Altă temere este „emigrarea de know-how”.

În perspectiva preluării Kuka de către producătorul de aparatură electrocasnică Midea, şi Berlinul şi Bruxelles-ul s-au îngrijorat. Know-how-ul tehnic al unei firme inovatoare se va pierde, mergând la chinezi, au fost criticile aduse. În plus, importante tehnologii ale viitorului „migrează” dinspre Europa înspre Asia, ca şi „datele sensibile” legate de clienţi. Şi totuşi, niciun investitor german sau european nu s-a aruncat în lupta pentru preluarea majorităţii acţiunilor de la Kuka.

În mod normal, ministerul nu intervine în tranzacţii din economia privată. Acest lucru se întâmplă, prin demararea unui proces de analiză a impactului acesteia, doar când interese fundamentale ale societăţii în domeniul telecomunicaţiilor, aprovizionării cu apă şi cu energie ar putea fi lezate. În urma analizei, Ministerul Economiei german aprobă sau nu tranzacţia economică. Săptămâni la rând s-a încercat găsirea unei oferte alternative la cea chineză, inclusiv de la Siemens, însă fără succes.

De aceste eforturi a fost informată şi cancelarul Angela Merkel. Christiane Wirtz, a doua purtătoare de cuvânt a guvernului, a menţionat însă că „la final este o decizie antreprenorială, dacă acţionarii Kuka vor să permită o preluare a companiei de către chinezi sau o participaţie majoritară a acestora”.

Shopping tour-ul chinezesc la Augsburg, unde e sediul Kuka, a început în luna mai. Oferta chinezilor de la Midea pentru preluarea de acţiuni a avut un volum total de 4,5 miliarde euro, preţul pe acţiune fiind de 115 euro. Aceştia deţineau deja 13,5% din acţiuni şi primul pas a fost să sară la 30%, minimul necesar unei preluări de firmă. Pentru aceasta, a fost nevoie să convingă şi câţiva mari deţinători de acţiuni la Kuka, cum sunt industriaşii Voith (25,1%) şi Loh (10%).

Cu majoritatea asigurată, paşii până la peste 90% din acţiuni au fost uşori. Preluând modelul marilor deţinători de acţiuni la Kuka, ceilalţi acţionari au vândut şi ei către Midea, termenul-limita al opţiunii de vânzare fiind până în 3 august 2016. Au urmat avizele „contra-cartel” şi liberul de la Ministerul Economiei german.

Teoretic, Midea are controlul absolut asupra Kuka. Preluarea integrală a firmei va fi realizată, prezumtiv, în primăvara anului viitor. Sindicatul şi angajaţii din Germania au fost însă asiguraţi de chinezi că locurile de muncă nu sunt periclitate, cel puţin provizoriu. Angajamentul se referă la menţinerea celor 12.600 de locuri de muncă din Germania până în anul 2023, adică încă timp de şase ani.

KUKA AG (fosta IWKA AG) este o companie germană din domeniul tehnologiei şi construcţiilor de maşini, cotata la bursă. Ea a fost fondată în anul 1898, iar sediul firmei se afla în Augsburg, din landul Bavaria. Concernul cuprinde firmele KUKA Roboter (cu firma-fiica KUKA Laboratories), KUKA Systems, Kuka Industries şi Swisslog. În anul 2015, firma avea 12.300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,966 miliarde de euro. https://www.kuka.com/

Midea Group este o societate pe acţiuni cu sediul central în Foshan, China. Ea a fost fondată în 1968 şi este între liderii de piaţă în domeniul produselor electrotehnice, instalaţiilor de climatizare şi aparaturii casnice. Concernul Midea are 126.000 de angajaţi şi cca 18,5 miliarde de euro cifra de afaceri. http://www.midea.com/global/

Tehnologia produsă de Kuka este considerată „vârf de lance” în tehnica roboticii. Ea are un rol important în „industria 4.0”, digitalizarea şi inter-relationarea proceselor de producţie. Firma germană a dezvoltat şi un software pentru comunicarea om-maşină, care este considerat drept un produs-cheie al tehnologiei viitorului.

Kuka este încă una dintre companiile importante germane care se duce la chinezi. Potrivit cotidianului economic german Handelsblatt, multe alte firme relevante din Germania se afla în întregime sau cu participaţii majoritare, în proprietate chineză: Putzmeister (betoniere), Kiekert (sisteme de închidere auto), Schwing (betoniere), Kion (stivuitoare), Solibro (celule solare), Sunways (fotovoltaica), Tailored Blanks (metalurgie, firma-fiica a Thyssen Krupp), Koki Technik Transmission Systems (componente auto), Hilite (piese auto), Krauss-Maffei (maşini şi instalaţii speciale), EEW (instalaţii de procesare a gunoiului), Mânz (constructor de maşini).

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.