La Arad, 1400 de angajaţi ai MAI veghează la buna desfăşurare a alegerilor

La Arad, 1400 de angajaţi ai MAI veghează la buna desfăşurare a alegerilor

Aproape 1400 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt angrenaţi duminică, 25 mai 2014, în judeţul Arad, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 439 de secţii de votare în timpul alegerilor pentru Parlamentul European, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

„Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Arad, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi 566 de poliţişti, 82 de poliţişti de frontieră, 150 de jandarmi şi 92 de pompieri”, se arată în comunicat.

Potrivit IPJ Arad, 908 de angajaţi ai MAI vor asigura protecţia celor 439 de secţii de votare din judeţul Arad.

Alţi 160 de poliţişti şi 64 jandarmi se vor afla în stradă în perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului vor acţiona, conform competenţelor, 64 de poliţişti, constituiţi în 22 echipe operative.

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă, format din aproximativ 200 de angajaţi ai MAI, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

„Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Arad se află încarceraţi trei arestaţi preventiv. Dintre aceştia, o persoană şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota. De asemenea, la nivelul judeţului sunt doi arestaţi la domiciliu, dintre care nici unul nu a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale”, se mai arată în comunicat.

De remarcat, că pentru promovarea mesajului campaniei de informare a Ministerului Afacerilor Interne „Votează legal”, la IPJ Arad au fost primite 500 de afişe, care au fost amplasate în spaţii cu vizibilitate mare. Afişele vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Arad. Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.