La Arad, acţiunea „Sacul galben” a împlinit trei ani

La Arad, acţiunea „Sacul galben” a împlinit trei ani

SC Polaris M Holding a bifat, în luna martie, cel de al treilea an de când societatea, împreună cu Primăria Municipiului Arad şi în colaborare cu cetăţenii municipiului, a demarat campania de colectare selectivă a deşeurilor prin intermediul acţiunii „Sacul galben”.

„Deşi începuturile păreau să indice probleme în derularea acţiunii, în condiţiile în care unitatea noastră încercase colectare selectivă la sursă şi în anii 2004 şi 2005, prin atribuirea de saci în mod direct şi gratuit populaţiei, în două cartiere pilot ale oraşului, campania de acum s-a dovedit a fi, în cea mai mare parte, o reuşită. În trecut, eşecul a fost pus pe seama sustragerii sacilor de la porţile caselor înainte ca aceştia să fie ridicaţi de operator”, a declarat Ciprian Tripa, directorul SC Polaris M Holding Arad.

„Anul 2012, luna martie, a reprezentat un nou început pentru societatea noastră pe această componentă: pe 12 martie 2012 a avut loc prima ridicare integrală a sacilor, de această dată compania lansând acţiunea în toate cartierele de case din oraş. Din 12 martie 2012 şi până în prezent, acţiunea «Sacul galben» s-a derulat fără întrerupere şi cu reglementarea pe loc a situaţiilor problematice apărute pe teren. Faptul că acţiunea întreprinsă de societatea noastră a continuat şi faptul că toţi mai mulţi arădeni au înţeles care este rolul colectării selective a deşeurilor, ne asigură de reuşita acţiunii şi ne garantează succesul pe viitor al implementării unei colectări selective şi mai în profunzime”, a precizat Ciprian Tripa.

De remarcat, că SC Polaris M Holding SRL şi Primăria Arad au fost primele din România în implementarea integrală în întregul oraş a colectării selective la sursă, atât prin sacii galbeni distribuiţi de operator, gratuit, în zonele de case, cât şi prin recipienţii de colectare selectivă amplasaţi în zonele de blocuri din oraş.

Reuşita acţiunii „Sacului galben” este garantată, însă, mai ales de cifre: peste 20.000 de saci distribuiţi lunar şi peste 170 de tone de deşeuri colectate separat la sursă, în medie, în fiecare lună. În plus, rata medie a reciclării din deşeurile selectate este de peste 60% din cantitatea colectată, iar procentul sacilor recuperaţi din cei distribuiţi cetăţenilor a ajuns la peste 80%.

„Ca orice activitate, însă, şi «Sacul galben» are unele neajunsuri: aproape 20% din beneficiarii serviciului de salubrizare nu au înţeles încă şi nu apreciază rolul colectării selective a deşeurilor iar pirateria (furtul) în acest domeniu este încă prezent. Din păcate, nu rare au fost situaţiile când sacii au fost furaţi sau situaţiile când concetăţeni au sustras deşeurile în vederea valorificării la diverse centre de colectare. Rezultatul acestor acţiuni nedorite sunt atât prejudiciul în dauna operatorului, cât şi vandalizarea zonelor şi generarea unor situaţii insalubre în arealul punctelor de colectare sau a platformelor gospodăreşti. Tot un neajuns este faptul că unii dintre arădeni, puţin totuşi la număr, utilizează sacii primiţi pentru deşeuri menajere, iarbă sau rumeguş, cu toate că sacii sunt inscriptionaţi cu tipul de deşeuri pentru care sunt destinaţi. Din păcate, tot aceşti cetăţeni se arată extrem de supăraţi când nu li se ridică sacii din faţa imobilelor cu toate că nu i-au utilizat conform destinaţiei”, a precizat Ciprian Tripa, directorul societăţii de salubrizare.

În pofida acestor neajunsuri, reprezentanţii SC Polaris M Holding SRL au concluzionat faptul că operaţiunea „Sacul galben” precum şi colectarea selectivă în Arad sunt un succes, la trei ani de la implementare. Drept dovadă în acest sens stau participările la competiţiile „Oraşul Reciclării”, unde Municipiul Arad a fost premiat de fiecare dată, începând cu anul 2012.

  1. Felicitari D-le director mai ramane ca si cetateni sa inteleaga aceasta actiune !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.