La Ineu a fost reluată o tradiţie veche de sute de ani (GALERIE FOTO)

La Ineu a fost reluată o tradiţie veche de sute de ani (GALERIE FOTO)

La Ineu a fost reluată o tradiţie de sute de ani: făcutul în comun al „plimezului”, adică al magiunului de prune. Iniţiativa le aparţine primarului Călin Abrudan, viceprimarului Ionel Alb, directorului „Centrului de zi” Lavinia Crişan şi bibliotecarei Doina Chiş.

„Tradiţia a fost reluată după o pauză de 20 de ani, perioadă în care «făcutul plimezului» sau a «mierii de prune», cum i se mai spune, nu s-a mai ţinut. Evenimentul a avut loc în parcul central al oraşului, unde s-a săpat o groapă şi s-a montat un cazan, exact aşa cum erau, pe vremuri, pe fiecare stradă din Ineu”, a declarat primarul Călin Abrudan.

Echipa care a reînviat tradiţia „plimezului” la Ineu a fiert 120 de litri de prune, din care au ieşit 72 de litri de magiun. „S-au fiert doar prunele şi nu s-a adăugat altceva. Fără zahăr şi conservanţi!”, a subliniat primarul Abrudan.

În paralel, în jar au fost copţi cartofi şi porumb, cu care au fost serviţi toţi cei care au participat la sărbătoarea „plimezului”. Au avut loc, bineînţeles, şi momente vesele, cu „băbălugile” deghizate special în acest sens.

„Le mulţumesc celor care ne-au ajutat să reluăm această frumoasă tradiţie, în special femeilor în vârstă, care ne-au pus la dispoziţie toată experienţa lor, dar şi familiei care a donat cazanul în care a fost fiert «plimezul». Nu în ultimul rând, le mulţumesc celor deghizaţi în «băbălugi», care au întreţinut atmosfera la fel ca în trecut, când asemenea evenimente aveau loc pe fiecare stradă din Ineu”, a mai declarat primarul Călin Abrudan.

  1. Super tare … parca pe „ulita” era mai fain’ …. 🙂 pacat ca nu se mai face decat organizat, dar e bine si asa. Important e sa nu uitam cine suntem, de unde venim si daca se poate sa mai simtim un pic din parfumul acelor vremuri

    Raspunde
  2. In sfarsit si-a gasit si Abrudan utilitatea. DIN COVRIGAR A AJUNS MAGIUNIST. VAI DE INEUANI.

    Raspunde
  3. In aceste vremuri cacacioase,trebuie sa precepem ca si plimezul are contributia lui…….decat cu burdahanul gol,mai bine plin cu plimez !

    Raspunde
  4. felicitari pentru traditia aceasta. nici nu stiam ca exista asa ceva. se facea si la Bocsig?

    Raspunde
  5. De la magiun are Ilie Abrudan chilotii colorati in maro.

    Raspunde
  6. Dudu din Ineu-Arad 19 august, 2014, 2:25 pm

    Bravo! Poate la anul o sa fiu si eu pe-acasa…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.