Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, va fi desemnat CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului Sântana

Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, va fi desemnat CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului Sântana

Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, se va întoarce, la finele lunii mai, pentru o zi, acasă, în oraşul Sântana, unde îi va fi acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului iar Liceul Tehnologic din localitate va fi „botezat” cu numele numele său, informează primarul oraşului, Daniel Tomuţa.

„Domnul profesor Ştefan Hell ne-a confirmat că va da curs invitaţiei pe care i-am adresat-o şi va fi prezent la Sântana, în data de 26 mai. Cu această ocazie, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local, domnului profesor Ştefan Hell îi va fi conferit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Sântana. În continuare, în prezenţa domnului profesor Stefan Hell, la Liceul Tehnologic din localitate va avea loc o festivitate organizată cu scopul de a marca împlinirea a 265 de ani de învăţământ la Sântana, în cadrul aceleiaşi festivităţi, şcoala va primi numele de Liceul Tehnologic «Ştefan Hell». Vor fi trei evenimente pe care le vom sărbători în data de 26 mai, împreună unul dintre cei mai iluştri oameni de ştiinţă născuţi în România”, a declarat primarul Daniel Tomuţa.

Ştefan Hel a primit, în octombrie 2014, premiul Nobel pentru chimie.

Născut la 23 decembrie 1962 la Arad, Ştefan Hell şi-a petrecut copilăria în Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale, între 1969 şi 1977. În toamna lui 1977 s-a înscris la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara, liceu ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978, când a plecat în Germania, împreună cu familia. Familia Hell s-a stabilit în Ludwigshafen, acolo unde viitorul laureat al Premiului Nobel a urmat cursurile de liceu, susţinând bacalaureatul în 1981. A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg.

În prezent, Ştefan Hell desfăşoară o eminentă activitate ştiinţifică la Institutul „Max Planck” pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen şi profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Ştefan Hell este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. În anul 2016, el a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea a fost decorat şi de Casa Regală a României.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.