„Lectura ne face mai buni”, un proiect prin care cărţi de calitate vor ajunge la copii mai puţin norocoşi

„Lectura ne face mai buni”, un proiect prin care cărţi de calitate vor ajunge la copii mai puţin norocoşi

Elevii de la Liceul Tehnologic Vinga se vor bucura în curând de cărţi noi. Asociaţia Grupul pentru Management şi Mediere Culturală (GMMC) derulează în această perioadă un proiect intitulat „Lectura ne face mai buni”.

Prin acest proiect biblioteca instituţiei şcolare amintite va fi dotată cu peste 70 de titluri noi (aproximativ 300 de volume). „Este un proiect pilot. Sperăm să continuăm cu alte ediţii. Vrem să le înlesnim copiilor accesul spre lectură de calitate, potrivită vârstei şi să uşurăm munca profesorilor, punându-le la dispoziţie material didactic. Nu ne-am orientat exclusiv spre bibliografia şcolară, am ales cărţi care să fie pe placul micilor cititori, să fie motivante şi instructive. Noi credem că lectura poate schimba destine. Copiii cu dificultăţi la şcoală care au descoperit bucuria cititului şi-au ameliorat simţitor problemele de învăţare. Sperăm ca titlurile alese de noi să fie apreciate”, au declarat organizatorii proiectului.

De cele mai multe ori copiii mai puţin norocoşi nu au acces la o lectură de calitate. În timp ce unii răsfoiesc poate primele cărţi ilustrate în jurul vârstei de 2 ani, pentru cei din comunităţi defavorizate singurele cărţi pe care le-au ţinut vreodată în mână până la vârsta de 10 ani sau chiar mai mult sunt manualele de la şcoală. E foarte înduioşător să vezi entuziasmul unui astfel de copil când primeşte o carte. Curiozitatea cu care o răsfoieşte este impresionantă. Şi mai spectaculoasă este schimbarea care se produce la puţin timp după ce lectura îl prinde în mreje. Un copil pasionat de lectură este un copil salvat. Este un copil care îşi găseşte modele printre personajele despre care citeşte. Un copil care citeşte este un copil care află că poate avea un destin mai bun decât cel al celor din comunitatea din care face parte.

A oferi copiilor, mai ales celor din comunităţi defavorizate, acces neîngrădit la lectura de calitate, înseamnă practic combaterea analfabetismului funcţional şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare. De aceea este important, conform organizatorilor proiectului, ca cititorii începători să aibă acces la o lectură de calitate, la cărţi frumoase, apărute în condiţii grafice de excepţie.

Proiectul „Lectura ne face mai buni” este iniţiat şi derulat de GMMC, finanţat de Fundaţia Alber şi se desfăşoară în perioada ianuarie – aprilie 2019 la Liceul Tehnologic Vinga. Parteneri sunt Grupul Editorial Art şi Librăria Corina. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate mai multe acţiuni de promovare a lecturii la care vor participa profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic Vinga, reprezentanţi ai GMMC şi voluntari de la Fundaţia Alber.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.