„Moartea vine de unde nu te aștepți”, spune o zicală. Nimic mai adevărat în cazul unei legume pe care o gătești în diferite forme și destul de des, fără să știi că este otravă curată.
Românii sunt mari fani ai acestei legume și tocmai de aceea ar trebui să fie atenţi când o consumă, spun specialiștii.
Banalul cartof conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat să devină verde.
Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida.
Otrăvirea cu cartofi este rară, spun specialiștii, dar se poate întâmpla.
Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă.
În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof. Ca un fapt inedit, cartoful nu este singur pe “lista răului”. Urmează cireşele, fructe populare şi foarte consumate.
Lasă un comentariu