Lipova rediviva: Renasc speranțele în capitala medievală a Banatului

Lipova rediviva: Renasc speranțele în capitala medievală a Banatului

În casa lui Sever Bocu din Lipova artele locale au fost întoarse pe toate fețele într-una din serile trecute. Motivul? Membrii Cenaclului „Muza” din orașul în care se stingea, la 1426, Filippo Scolari, comitele Banatului – printre care Zenovia Lascu Broncz, Roman Natalia Valentina, Drăgan Maria, Lenuța Buha, Crișan Partenie Vasile – s-au întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici, și cu Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Județean Arad.

Spunem „artele”, deoarece este foarte greu să-l privești unilateral pe profesorul de muzică Vasile Crișan, fără să-i vezi și cealaltă față artistică, cea de pictor, după cum la fel de greu este să-ți dai seama despre adevărata pasiune a muzeografului Corina Ianota Dubeștean, care ne-a prezentat într-o manieră excelentă atât picturile aflate în custodia Muzeului, cât și momentele istorice ascunse prin camerele în care au trăit și muncit Marilena și Sever Bocu.

Firește, întâlnirea a fost una cât se poate de rodnică. S-au discutat probleme legate de revigorarea Cenaclului „Muza”, iar o primă manifestare a acestuia, susținută de Consiliul Județean Arad se va desfășura chiar pe 22 octombrie, cu ocazia zilelor orașului.

Tot săptămâna viitoare, artiștii lipovani, dimpreună cu voluntari din oraș și din municipiul Arad se vor deplasa la Șiștarovăț, unde se vor curăța și pune în valoare mormintele familiei Ioan Suciu și Sever Bocu.

Nu încheiem aceste rânduri fără a pomeni și despre revigorarea Corului „Lira” și despre înființarea de secții ale Școlii Populare de Arte, despre punerea în valoare a Cetății Șoimoșului sau a Muzeului Bisericii Ortodoxe din orașul care purtase cu atâta fală demnitatea de capitală a Banatului vreme de secole de-a rândul – toate aceste probleme fiind abordate, punctual, la Lipova.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.