VIDEO/ LOVITURĂ DE STAT eșuată, în Turcia. FILMUL unei nopți de RĂZBOI (UPDATE)

VIDEO/ LOVITURĂ DE STAT eșuată, în Turcia. FILMUL unei nopți de RĂZBOI (UPDATE)

În Turcia a avut loc azi-noapte o tentativă de lovitură de stat, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan se afla în concediu în străinătate. O facţiune militară a încercat să preia puterea, potrivit Realitatea TV.
Ore bune nu s-a ştiut cine deţine controlul, iar situaţia a devenit şi mai tensionată dupa ce mii de oameni au ieşit în stradă la îndemnul lui Erdogan. Parchetul din Ankara a anunţat că cel puţin 60 de oameni au fost ucişi în capitala ţării.

Confruntările armate între facţiunea care a vrut să răstoarne regimul şi forţele guvernamentale au fost puternice. Armata a doborât un elicopter al puciştilor, clădirea Parlamentului a fost bombardată, explozii au zguduit atât Ankara cât şi Istanbulul, iar tancurile au blocat străzile principale.

Premierul turc a ordonat închiderea spaţiului aerian al Ankarei şi a ameninţat că orice aeronava care va încălca dispoziţia va fi doborâtă.

Puţin după ora 1 noaptea, preşedintele Erdogan a intrat în direct la CNN Turk, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefon, şi a declarat că tentativa de lovitură de stat din Turcia este o acţiune încurajată de o „structură paralelă”. El a ameninţat că această acţiune va primi „răspunsul necesar” şi a îndemnat poporul turc să iasă în stradă.

Ulterior, au existat informaţii că Erdogan a încercat să revină în Turcia, însă i s-a refuzat aterizarea la Istanbul. S-a spus, de asemenea, că preşedintele Turciei s-a îndreptat spre Germania, pentru a cere azil, dar că şi această ţară i-a refuzat solicitarea de a ateriza.

În acest timp, susţinătorii preşedintelui Erdogan i-au ascultat îndemnul şi au ieşit în stradă. Însă armata a încercat să-i disperseze, folosind inclusiv armele. Mai multe rafale au fost auzite în Piaţa Taksim. Puţin mai târziu, protestatarii s-au strâns şi în faţa Parlamentului, care a fost încercuit de tancuri.

Puţin înainte de ora 3, reprezentantul Serviciilor de Informaţii de la Ankara a declarat că tentativa de lovitură de stat ar fi eşuat, însă haosul a continuat. Ulterior, premierul turc Binali Yildirim a declarat că „situaţia este în mare măsură sub control”.

După ora 4 au apărut informaţii că zeci de militari turci implicaţi în tentativa de lovitură de stat şi-ar fi predat armele poliţiei, în Piaţa Taksim din centrul Istanbulului. Ei ar fi luat această decizie imediat după ce în apropiere s-au auzit două explozii puternice. Trei avioane de luptă au fost văzute survolând zona, la altitudine joasă.

Tot în jurul orei 4, o mulţtime impresionantă de susţinători l-a întâmpinat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Erdogan a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor primi „răspunsul necesar”.

„Nicio putere nu este deasupra voinţei nationale”, a adăugat el. „Drapelul e onoarea mea, ţara e onoarea mea şi de aceea am venit aici să mor. Sunt pregătit să mor! Voi sta alături de poporul meu şi nu voi preda ţara forţelor de ocupaţie”, a încheiat Erdogan.

La rândul său, într-o declaraţie pentru agenţia Anadolu, premierul Yildirim i-a îndemnat pe oameni să rămână pe străzi şi a avertizat că dacă mai există elicoptere pilotate de cei implicaţi în tentativa de lovitura de stat, acestea vor fi doborâte.

Cel puțin 700 de militari au fost arestați și peste 60 de persoane și-au pierdut viața într-o noapte dominată de haos și de schimbări de situație.

UPDATE/ Patru generali și 29 de colonei, ARESTAȚI
În total, 754 de persoane, în mare parte militari, au fost reținute în urma tentativei de lovitură de stat. Numărul lor este aproape dublu față de cel anunțat inițial de surse din cadrul Ministerului de Interne turc. Printre aceștia se numără și ofițeri de rang înalt. CNN Turk anunță că patru dintre ei sunt generali și 29 sunt colonei.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.