LOVITURĂ DE TEATRU/ Arhitectul Gheorghe Seculici: „Apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei”

LOVITURĂ DE TEATRU/ Arhitectul Gheorghe Seculici: „Apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei”

Arhitectul Gheorghe Seculici, fost vicepremier al României, fost președinte al Consiliului Județean Arad, fost președinte al PDL Arad, actualmente președinte al Camerei de Comerț a Județului Arad, a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Local Municipal, pe tema amplasării Monumentului Marii Uniri. 

Iată textul scrisorii deschise:

Am aflat cu consternare din presa locală că amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri a fost schimbat din nou și se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal pentru ridicarea sa în Piața Catedralei.

În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din municipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului.

Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției.

Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită!

Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei!

Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare!

Arhitect,
Gheorghe Seculici

Loading...
 1. Bunul simt a ramas la aradeni. Din nefericire primarul si consilierii din subordine nu inteleg aceste propuneri sau daca le inteleg nu au curajul sa se opuna propunerii primarului .

  Raspunde
 2. seculici sa renunte la interese meschine, aceasta piata este un focar de infectii, intr-un oras civilizat esa de mult dezafectata

  Raspunde
 3. in primul rand cine a asezat piata langa catedrala n-a gandit bine deloc, s-ar putea ca niste interese ascunse sa duca la aceasta locatie, nu vanzarea de fructe si legume e prioritar , ci vanzari ilegale de alcool, tigari, droguri, diverse produse de proveninta dubioasa si practicarea de taxe de protectie si alte spagi

  Raspunde
  • pt anonim 3. Nu cred ca intelegi situatia in sine. Pt anvergura acestui monument trebuie construit un domeniu public adecvat central (vezi zona Podgoria) care poate fi vazut de trecatori si turisti. Imagineaza-ti ca acest monument care arata de fapt ca si un colac cu mac fara vreo conotatie istorica este in mijlocul unui cartier cu case toate rupte. Pt realizarea acestui monument lipsit de orice arhitectura istorica trebuie acest falca dat in judecata. Cat si amplasarea unui monument al marii unirii se urmareste de falca a fi unul care nu este intr-o zona direct centrala. Acest falca este amenintat de hotii de la udmr care sunt interesati de o zona laturalnica, in felul acesta sa.i stirbeasca din valoarea simbolica a acestui eveniment. Gandeste-te

   Raspunde
 4. probabil acest seculici mai primeste niste stimulente ca sa le depuna in SUA, penumele lui MAM MARE, nu spune nimic cum a preluat fostele carti tehnice pentru constructii inainte de 1989, iar aceste dosare le exploateaza la maxim prin societatea care o conduce impreuna cu fiica lui, nu spune nimic nici de RECONS

  Raspunde
 5. Am citit mai multe opinii – ca si a mea = anonime – cu privire la monumentul acesta , ale caror dimensiuni nu le stim si valoarea artistica a caruia iarasi n-o stim, asteptam sa se pronunte posteritatea. Parerile erau pe cat se pare neavizate si negative, se pare ca gustul publicului consumjator de arta mai trebuie sa evolueze (exista precedente ilustre in domeniu cand recunoasterea publica vine mai tarziu, uneori postum). Rautatile politizante , prezente si ele in presa , le-as lasa la oparte.
  Mie , om modest imi rasare in minte insa doar intrebarea ; daca simplitatea coloanei lui Brancusi , cenusie si inspirata din dalta taraneasca olteneasca nu mai satisface gustul contemporan avizatparandu-i-se poate ”insuficient de sofisticata”, de ce oare epigonii vor sa creeze variante impletite fara a face nici cea mai mica aluzie pe care s-o putem citi si noi in sau din limbaj plastic, ce impleteste de fapt, care-i analogia cu unirea. Ori o fi o impletitura celtica cu simbolica respectiva?
  Dar de multe ori trebuie sa citesti eticheta unei sculpturi moderne ca sa pricepi ce-i, nici asta nu-i bai.
  Dar acesta e doar un gand razletz uitandu-ma la o simulare in mijloc de lac( la Podgoria) despre care nu stim cat e de inalta, fotografiile si simularile pot fi inselatoare. vSpatiul de acolo imi face impresia ca toate-s inghesuite. Omul contemporan urban insa e deprins cu inghesuiala.
  In ideea ca aradenii nu agreeaza sculptura cu pricina, o resping – nu e nimic nou sub soare , intr-un oras german o statuie de neinteles din metal vopsit in rosu a fost botezata ”Otto cel rosu”, dar a fost amplasata nu drept in centru ci intr-un cartier rezidential cu multi imigranti. Bastinasii l-au botezat. Ne putem trezi ca, neintelegand monumentul , basinasii aradeni sa-l numeasca ”shockul viitorului”, trecand glumetz pe langa el cum face dintotdeauna, cand ceva e… mai aparte.
  Fie-mi iertat comentariul absolut neavizat, eu personal nu am nimic impotriva experimentelor moderne, de ce nu si in plastica?

  Raspunde
 6. Un monument care se vrea sa reprezinte marea unire trebuie sa fie inspirat din acele evenimente istorice si nu are voie sa aiba de a face cu vreo sculptura abstracta moderna la care oamenii sa ghiceasca ce reprezinta, o fi un colac cu mac supradimensional sau oricealtceva. Acest monument a fost ales cand udmr a fost la guvernare . Hotii din udmr bineinteles ca au presat si influentat pt alegerea unei sculpturi care nu reprezinta nimic. Deci daca va ganditi putin vedeti ca acest monument ales in concurs de administratia falca este unul cu NICI O conotatie istorica. Rasisti de la udmr au subminat acest monument cu ajutorul lui falca. Iar acum se doreste o locatie laturalnica ascunsa ca sa nu aiba un efect national care-i deranjeaza pe acei unguri din udmr. Aici lucreaza foarte bine tot acesti din udmr. Acest falca este chiar foarte slab. El cedeaza in fata unor dusmani subtili ai romaniei. Acest om nu are nici un pic de identitate nationala. Trebuie sa raspunda in fata legii pt acesti bani publici risipiti.

  Raspunde
 7. seculici pe cate posturi joci, in loc sa-ti vezi de CAMERA DE COMERT , sa organizezi expozitii si simpozioane , fiindca ai mostenit un patrimoniu imens, iar judetul ARAD si TiMIS ITI OFERA multe posibilitati , dai dovada de obedienta si servilism

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.