Lucrări la alte două drumuri județene, finanțate din fonduri europene

Lucrări la alte două drumuri județene, finanțate din fonduri europene

Consiliul Județean Arad încercă să obțină finanțare europeană pentru reabilitarea altor două drumuri județene.

Consiliul Județean Arad dorește finanțarea a două tronsoane de drum, Lipova-limită de județ Timiș (26 km) și DN 79-Mișca-Apateu-Berechiu (19,9 km), din fonduri europene. Inițial, aceste drumuri au fost depuse pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), dar au fost refuzate, motivația fiind că Guvernul nu are fonduri suficiente. Prin deschiderea unei noi linii de finanțare, numită generic „Retrospectivă”, cele două proiecte pot fi finanțate din fonduri europene, prin POR (Programul Operațional Regional)

„Sunt două drumuri importante nu doar pentru locuitorii din zonă, ci și pentru întreaga dezvoltare a județului Arad, pentru că asigură o legătură bună cu județele Timiș, respectiv Bihor. Prin accesarea banilor europeni, pentru aceste două drumuri, se confirmă încă o dată că știm să gestionăm proiectele, că aparatul de lucru al Consiliului Județean este profesionist, că un proiect bine întocmit este finanțabil din orice sursă, că întrunește criteriile de eligibilitate”,  a declarat Sergiu Bîlcea.

Vicepreședintele Consiliului Județean Arad subliniază că „dacă și guvernanții ar avea aceeași preocupare pentru proiectele noastre, dezvoltarea Aradului ar fi mai accentuată. Spre exemplu, Consiliul Județean a depus 7 proiecte pe PNDL, dintre care au fost aprobate doar trei. Motivul refuzului a fost lipsa de fonduri, nicidecum întocmirea greșită a documentelor sau lipsa de importanță a drumurilor respective, dovada fiind că două dintre acestea vor fi finanțate din fonduri europene”.

În ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Judeţean, consilierii județeni au votat transferarea celor două proiecte pentru finanțare din fonduri europene, inclusiv aspectele legate de valoarea lucrărilor, cofinanțarea Consiliului Județean, cât și sumele neeligibile.

Proiectul „Modernizare DJ 572, km 102+500 – 128+519, Limită Județ Timiș-Lipova” are  valoarea totală de 51.588.687,37 lei – TVA inclus, iar cofinanțarea Consiliului Județean este de 2%, 1.032.473,81 lei – TVA inclus.

Proiectul „Reabilitare DJ 794, km 4+200-21+400 și 23+100-25+800, DN 79-Mișca-Apateu-Berechiu” are  valoarea totală de 45.156.692,78 lei – TVA inclus, iar cofinanțarea Consiliului Județean este de 2%: 903.133,89 lei – TVA inclus.

Asta înseamnă că, cu o contribuţie de 1,9 milioane lei a Consiliului Judeţean, CJ Arad aduce din fonduri europene 94 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor Lipova – limită de judeţ Timiş şi Mişca – Berechiu – Apateu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.